Nyújtózáskor olyan, mintha gumiból lennének.

Marc-Antoine Fardin fizikusnak hála már egy ideje tudjuk, hogy a macskák tulajdonképpen folyékony halmazállapotúak. Az IgNobel-díjas felfedezés lényegében helytálló, még, ha mulatságos is, de persze ettől még nem váltak a cicusok vízzé.

Rendelkeznek gerinccel, csontokkal, izmokkal, amelyek kinyújtóztatását professzionális módon űzik.

A macskák hozzánk képest kifejezetten sokat alszanak, napi 12-16 órát töltenek szundikálással. Ilyenkor a vérnyomásuk lecsökken és az izmaik is kissé elgémberednek. Ezt hozzák helyre a nyújtózkodással, hogy több vér áramoljon az izmaikba és újra ugrásra kész vadászok legyenek.

Persze ezt a jóleső mozdulatsort a legkülönfélébb helyeken, pózokban és formában tudják csinálni. Sokszor elég a látványuk, hogy a mi hátunk megfájduljon.

Mondjuk a nyújtózás nem csak a felébredéshez és az izmok regenerálásához szükséges, hanem meggyorsítja a felgyűlt anyagcsere-melléktermékek és toxinok kimosását is a szervezetből. Nem mellesleg valószínűleg kényelmes pihenni is így.

Hasonló okokból nyújtanak az emberek is, így átérezzük a jótékony hatásait. Jó érzés egy kicsit átmozgatni és kinyújtani minden porcinkánkat időnként.

Forrás: Awesome Inventions