Amire korábban azt hitték az emberek, hogy csak a főemlősök sajátja, kiderült, hogy tévedés.

A madarakat gyakran méltatlanul alábecsülik, pedig egyre több a bizonyíték az intelligenciájukra. A háziasított madarak taníthatósága, a hangutánzó képességeik, az egyre fondorlatosabb túlélési technikáik mind-mind alátámasztják, hogy sokkal többet tudnak, mint amit feltételeztünk róluk.

Lehet, hogy az alkalmazkodási képességüknek köszönhetően fejlődtek hatalmasat, vagy eddig is sokat tudtak, csak mi nem tudtunk róla, mindenesetre érdekes látni, ahogy a varjak eszközt használnak és meg is becsülik azokat.

Az, hogy egy horgas végű botot szívesebben használnak a rovarok kiszedésére egy fa odvából, teljesen logikus, hiszen hatékonyabb, mint egy sima végű pálcika, de az, hogy ezt ők is nagyon jól tudják, lenyűgöző. Nem csak tisztában vannak az eszköz hatékonyságával, hanem a tulajdonukként nagyon is értékelik. Egy tanulmányban kimutatták a tudósok, hogy az ilyen talált vagy akár készített segédeszközöket óvják az állatok, odafigyelnek arra, hogy ne hagyják el, ne tegyék tönkre, és ne vehessék el tőlük a vetélytársak, valahogy úgy, ahogyan mi is óvjuk a kedvenc szerszámainkat.

Forrás: ScienceAlert