Az ír farkaskutya bemutatkozik.

A bozontos ír farkaskutya a világ legnagyobb ebei közé tartozik, marmagassága akár az 1 métert is elérheti. Hatalmas, tekintélyt parancsoló megjelenése és vad külseje ellenére nagyon kedves, barátságos négylábú barát.

Agár eredet

Pontos eredete nem ismert. Régészeti leletek szerint a Brit-szigeteken már i.e. 7000-ben hatalmas kutyafajták éltek. Vélhetően a kelták behozták az arab agarakat és erős vadászkutyának kezdték tenyészteni őket. Később az ókori rómaiak is említést tettek nagy, ír kutyákról, amelyeket gladiátorharcokban használtak. Írországban különösen kedvelt volt az óriási eb, mint vadászkutya, még a lőfegyverek feltalálása előtt. Az írek farkasok és más nagyvadak vadászatánál vetették be őket – ez a nevükre is magyarázatot ad.

A középkorban az ilyen kutyafajták birtoklása a nemesség kiváltságai közé tartozott. A 15. században minden egyes angliai megye köteles volt bizonyos számú farkaskutyát tartani, hogy megvédje a parasztok jószágát a farkasoktól. Miután a farkasok Nagy-Britanniában és Írországban 1800 körülre teljesen visszaszorultak, a fajták jelentősége is lecsökkent.

Először a 19. század közepén döntött úgy a skót George Graham, hogy feléleszti az ír farkasokat. Mivel a fajtának alig volt képviselője, a még meglévő egyedeket skót szarvasagárral, orosz agárral és dán doggal pároztatva megalkotta a ma ismert, gigantikus ír farkaskutyát.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Conroy, Chester & Eliot (@bozenawajnert) által megosztott bejegyzés

A mai ír farkaskutya sokkal nagyobb és kevésbé agilis, mint az őse. A 19. század végén hivatalosan is elismerték a visszatenyésztett fajtát.

Nagyra nőtt családi kedvenc

Az ír farkas egy szeretettel teli, kedves, kiegyensúlyozott kutya. Mérete ellenére egy szelíd óriás, igazi családi kutya, aki jól kijön a gyerekekkel. A nagy ölelkezésben, hancúrozásban gyakran még azt is elfelejti, hogy ő nem egy kis öleb.

Ugyan nincs kifejezett területvédő ösztöne, megjelenése mégis elriasztja az esetleges betörőket. Vadászösztöne igen erős, ezt már kiskorától kezdve kontroll alatt kell tartani.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@wafflemuffin0708 által megosztott bejegyzés

Az ír farkaskutyának hatalmas termetével jó oktatási alapokra van szüksége, és minden helyzetben alkalmazkodnia kell. Különösen fontos, hogy hívásra azonnal jöjjön, az engedelmességet sok dicsérettel, jutalommal érhetjük el. Szigorúság vagy erőszakos viselkedés hatására az érzékeny kutya gyorsan változtat és idegesen reagál.

A kölykök kezdetben csak rövid ideig tudnak figyelni, ezért naponta több, rövidebb tréninget kell tartanunk számukra. A fiatal kutya különösen jól reagál a szemkontaktusra és gazdája teljes figyelmét igényli. Korán hozzá kell szoktatni más kutyákhoz, így gond nélkül fog kijönni velük.

Kötelező napi futás

Az agárjelleg miatt az ír farkaskutya nem igényel sok, kitartó mozgást, de legalább naponta egyszer kell futási lehetőséget biztosítani neki. Különösen más kutyákkal szeret együtt futni, hancúrozni. A labdajátékokkal és rövid sprintekkel tarkított napi séta kötelező.

A gyorsan futó kutyusok ideális társak a rövid kerékpártúrákon is. Azonban mielőtt a kutyus önállóan közlekedne, alapos oktatásra van szüksége! Kutyasportokra is kiválóan alkalmasak, például a coursing-ra (az agárversenyzés egyik fajtája). Az agility-t viszont felejtsük el, túlságosan megterhelő az ízületei számára.

Mielőtt egy ír farkaskutya mellett döntünk, biztosnak kell lennünk benne, hogy elegendő helyet tudunk biztosítani a nagyra nőtt négylábúnak. Egy kis városi lakás nem a legmegfelelőbb hely. Még akkor sem, ha amúgy ez az eb meglehetősen csendes természetű – gondoljunk arra, hogy minden nap szüksége van helyre és időre, hogy fusson. Ehhez nem lesz elegendő egy aprócska park a város közepén. Legjobban egy aktív, sokat kiránduló-sétáló családban érzik jól magukat.

Szőrös bunda, piros kabát

Az ír farkasok szőrös bundáját könnyű ápolni, de rendszeresen fésülni, kefélni kell. Általában nem hullajtja nagyon a szőrét és nem igényel speciális kezelést.

Életük első hónapjaiban különösen gyorsan fejlődnek, ezért egy állítható magasságú edény javasolható számukra. Általánosságban igen sok ételt fogyasztanak, a túlsúlyt viszont el kell kerülni. Ügyeljünk arra, hogy ne lépcsőzzön sokat, hiszen a nagy kutyák ízületei sérülékenyek, különös gondosságot igényelnek.

Az ír farkaskutya hatalmas, például Németország legnagyobb kutyája is egy ilyen fajtájú eb. A Rüde Wölfi névre hallgató kutya marmagassága 1,14 méter. Tradicionálisan az ír gárdisták kabalája 1902-től egy ír farkaskutya. Az első ilyen kutyus neve Brian Boru volt. Napjaink kabalája Dohmnall, róla egy dobos és családja gondoskodik. A katonai parádékon ő is részt vesz, piros kabátot viselve. Nemrégiben azzal került a hírekbe, hogy Szent Patrik nap alkalmából lóherecsokrot kapott Katalin hercegnétől.

Forrás: www.mein-haustier.de