Ha szökik, ha csavarog, ha harap, ha ás, ha vég nélkül ugat, minden a gazdi hibája.

Bár sokaknak nem tetszik, de felelősséggel tartozunk kedvenceinkért és azok tetteiért is. Erre törvényi szabályozás is van, amiben nem csak az évenkénti oltási kötelezettség és a mikrochip beültettetése van belefoglalva, hanem hogy a gazda köteles az állat megfelelő elhelyezéséről és szökésének megakadályozásáról gondoskodni, köteles pórázon sétáltatni, valamint a kutya által okozott károkért is felelni!

A gazdinak kell megjavítani a kerítést, foglalkozni a kutyával, tanítani, nevelni, lemozgatni, odafigyelni rá, gondoskodni róla. Ha agresszívvá válik az állat, ha folyton csavarog, ha más viselkedési problémái vannak, az állattartó felelőssége megoldani!

Ez nem mindig könnyű feladat. Ha nem boldogulunk egyedül, kérjük szakértő segítségét! Semelyikőjük nem születik rossz kutyának, a körülményektől válnak azzá. Egy befogadott kutyánál nem is feltétlenül tudjuk, hogy mi lapul a múltjában, ami olyanná tette, amilyen, de sosem késő változtatni!

A szeretet, a türelem, a kitartás és a foglalkozás meghozza gyümölcsét, megéri energiát invesztálni bele mindannyiunk érdekében.