in

Jack Russell-terrier: kicsi, de óriási mozgásigényű

Gödröt ás, ha nem figyelsz.
A Jack Russell-terriert kb. 150 évvel ezelőtt Angliában tenyésztette a drótszőrű foxterrierből és egyéb angol terrierekből John (Jack) Russell plébános.

Vadászatra „tervezve”

A férfi szívesen ment szabadidejében vadászatokra, ezért speciális, kistermetű munkakutyára vágyott, aki képes megtalálni a bozótba bújt rókát, apróvadat és utána is megy. Oxfordi tanulmányai alatt 1819-ben vásárolta meg az első szálkás szőrű szukáját, Trumpot, aki ma a fajta ősanyjának számít. Néhány évvel később az angolok bemutatták a vörösbundájú rókát Ausztráliában, és vele együtt néhány vadászkutyát is.

1880 körül érkeztek az első kutyák Ausztráliába, akik Jack Russel kis terrierjeinek közvetlen leszármazottjai voltak. Ezeket kis termetük miatt kedvelték és tenyészették. 1972-ben megalakult az ausztrál Jack Russel Terrier Klub is, de csak 1991-ben ismerték el önálló fajtaként a szigetországban (az FCI máig nem ismeri el önálló fajtának).

Hűséges, de akaratos

A jackie intelligens, élettel teli kutya, aki tökéletesen lojális és hűséges a gazdájához. Tanulékony, nem ismeri a félelmet és kis termete ellenére sportos és kitartó. Mivel eredetileg vadászkutya, szívesen tölti idejét a természetben.

Sétánál mindig körültekintőnek kell lennünk, hogy a kutyusunk ne tűnjön el az aljnövényzetben. A legtöbb jackie természeténél fogva rendelkezik vadászösztönnel, ami következetes oktatással kontroll alatt tartható. A tipikus jackie játszani is nagyon szeret és a gyerekekkel is remekül kijön. Általában más kutyákkal is jól megérti magát. Amennyiben nem jól nevelt, alacsony lehet a tűrőképessége és hangosan, dühösen reagálhat.

Nem egy kis zsebkutya, nem egy kis öleb! Idős koráig aktív marad és sok foglalkozást igényel. Nem ritkán még a 15-18 éves kort is megéri.

Olyan aktív gazdit igényel, akinek elegendő ideje van a testi és a fizikai lefárasztáshoz. Az ideális számra egy nagy kertesház, de lakásban is jól érzi magát.

A kis jackie kölyökkorában szereti a határokat feszegetni és szigorú szabályokra van szüksége. Kifejezett vadászösztöne van, ezért az első sétákra póráz nélkül vigyük. Erővel nem jutunk messzire, már az első napon kezdjük neki megmutatni, hogy mit szabad és mit nem. A legfontosabb, hogy a Hozzám! parancsot megtanulja. Következetesnek kell lennünk, mert szereti az akaratát érvényesíteni, ha bizonytalannak lát minket.

Simán felássa a kertet

A jackie-nek sok futásra van szüksége, gyakran ki szeretné ereszteni a gőzt. Különösen fontos, hogy lefoglaljuk akkor is, amikor nem tudunk vele foglalkozni. Kedveli a hosszú sétákat természetben, de bátran vihetjük kutyasportokra is, például agilityre.

Imád ásni, így nem árt a kertet felkészíteni és megvédeni a tevékenysége ellen. Ne tévesszük szem elől még séta közben sem, nehogy felásson egy idegen kertet, vagy nyomába eredjen egy vadállatnak. Ahhoz, hogy aktív maradjon, természetesen otthon mentálisan is foglalkozni kell vele. Ha unatkozik, hamar saját ötleteit kezdni megvalósítani, amivel nem feltétlenül járunk jól. Örömmel tanul apró trükköket, a kihívást jelentő szaglást és memóriát edző játékokat is szereti.

Fogápolás ajánlott!

A Jack Russell-terrier izmos, feszes, kis testű, rövid lábú eb. Háta egyenes, farka magasan tűzött, általában felmeresztve tartja. Lábai erősek, izmai jól kirajzolódnak.

Sima vagy szálkásszőrű bundája van, a könnyen kezelhető szőrű kutyusok közé tartozik. Ez nem jelenti azt, hogy ne kellene megkefélni a szőrét időről-időre. Rendszeresen ellenőrizzük a szemét, a karmait és a fogait. Mivel fogkőre hajlamos, ajánlatos neki rendszeresen rágókát adni. A szálkás szőrű terriert évente háromszor-négyszer kell trimmelni, így az elhalt szőrszálak nem maradnak a bundában, és az újak ki tudnak fejlődni.

Ismerünk néhány aranyos jackiet a filmekből, a TV-ből is. Uggie például a Vizet az elefántnak c. filmben szerzett hírnevet Robert Pattinson oldalán. Az aktív kutyust egyébként első két tulajdonosa tovább passzolta, mert túl vad volt. Szerencséjére találkozott Omar von Muller kutyatrénerrel, aki híressé tette. Moose egy másik kutyaszínész, aki Eddie-ként a Frasier c. sorozatban vált ismertté, 192 részben szerepelt.

A világ egyik legnagyobb kutyája valójában egy szelíd óriás

Így téliesítsd a kutyaházát a kedvencednek!