Hiába számítanak a tyúkok között kicsinek, a látványuk betölti a teret.

A Serama csirkék Malajziából származnak, ahol Sri-Rama-ként is ismerik őket, világszerte egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Nem véletlen, hiszen talán a legegyedibb megjelenéssel rendelkező házityúkfajta, aminek a nézéséről és járásáról nem bírja az ember levenni a szemét.

Főként a testtartásuk teszi őket olyan különlegessé, a kakasok kidüllesztett mellkasa és az alsó faroktollak vonala egy szabályos V betűt formáz. Annyira képesek kihúzni magukat és pózolni, hogy a hátuk szinte nem is látszik.

Rsteagall/Wikimedia Commons

A dús faroktollazat impozáns megjelenést kölcsönöz, úgy tudnak feszíteni, mintha egész életükben ezt tanulnák. Ez részben így is van, mert leginkább az ázsiai országokban, de sok helyen a világban versenyeztetik is őket, ahol a megjelenésük alapján pontozzák őket.

A testépítő attitűd azonban békés szárnyasokat takar, könnyen kézhez szoktatható, barátságos, kedves fajta. A méretüknél fogva nem is eszik ki az embert a vagyonából, viszont a klímára elég érzékenyek. Szeretik a meleget és fontos számukra a megfelelő páratartalom, de ezek biztosításával pompás pipik válnak belőlük bármelyik baromfiudvarban.

Forrás: OddityCentral