Rövid úton tett szert globális ismertségre Aladár, a gazdátlan border collie keverék kutya egy morbid videóval, amely bejárta az internetet.

A mindössze öt másodperces felvételen egy fej méretű daganat látható. Önkéntes állatvédők töltötték fel, amikor a kutyát műtétre készítették elő. A videót több mint hetvenmillióan látták világszerte és több ezer komment érkezett rá, melyek között éppúgy megtalálható az állatkínzás látványán felháborodó és a jókívánságokat kifejező hozzászólás is.

Pedig Aladár esetében nincs semmi kimondottan rendkívüli: egy Eger környéki árokpartról, néhány jószándékú járókelő jóvoltából került a Border Collie Fajtamentő Egyesület gondozásába. Lesoványodva, gennyes orrfolyással és az elhíresült gyermekfejnyi daganatával a hátán érkezett az állatorvosi rendelőbe. Kivizsgálása során kiderült, hogy mindemellett szívférges, krónikusan köhög, bal hátsó lábában elszakadt a térdszalagja, és süket is. Aladárnak ugyan volt chip alapján fellelhető gazdája, azonban ő a várható állatorvosi költségek hallatára inkább lemondott a jószágról.
A lelkes állatvédők viszont nem mondtak le a hányatott sorsú kutyusról és megkezdték a gyógykezelését, melynek eredményeképpen végül Aladár egy monumentális beavatkozás során megszabadulhatott több, mint 3 kilogrammos terhétől.

Aladár gyógykezelése röntgenvizsgálatokkal, mellkas és hasi ultrahang vizsgálatokkal, vérvizsgálatokkal, szívféreg szűréssel, gyógyszerekkel, gyógytápokkal és magával a műtéti ellátással kb 300.000 Ft-ba került, az endoszkópos vizsgálata további 70.000 Ft-ra rúgott.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért mentenek meg az állatvédők egy kutyát ennyi pénzért, helyette miért nem másik öt állatot istápolnak? Mert Aladár akarta. Küzdött és a szemében ott volt a fény, hogy ő nem adja fel. Kinek lenne szíve a méreginjekciót választani? Az Egyesület úgy véli, hogy az összegektől függetlenül megérte ezt a “nehezebbik” utat választani.

Aladár a sok baljósló kórismétől függetlenül is él és virul. Fokozottan hátrányos helyzete miatt sajnos sem ideiglenes, sem végleges örökbefogadója nem akadt, így a Border Collie Fajtamentés egyik tagjánál lelt családra. Süketen, öregen, néha köhögve, harákolva, de élvezi az életet. A Balatonra jár nyaralni, és már van saját labdája is.

Rengeteg elhanyagolt kutya él jelenleg Magyarországon, ami sajnos a felelőtlen szaporítás és nemtörődömség eredménye. Hiába próbálják hangsúlyozni az állatvédők, hogy az állományszabályozás egyetlen lehetősége az ivartalanítás, sok esetben még mindig csukott fülekre találnak.

A Border Collie fajtamentés jelenleg négy kennellel rendelkezik és ezek folyamatos körforgásban vannak. Az egyesület 2022-ben 79 kutyának adott lehetőséget az új életre. Minden kutya kivizsgálás, egyedi azonosítóval való ellátás után ivartalanításra kerül. Ezzel együtt elvégzik a kutyák szívféreg szűrését. Az oltási sor megkezdésével, féreghajtóval kerülhetnek gazdához az állatok. A Fajtamentés adományokból, adó 1% felajánlásokból és az éves fajtamentő napból tartja fenn magát.

A kiemelt kép illusztráció.