A kis szőrös szörnyek kedvelt háziállatok, de bátor gazdijaik jobb, ha tudják, milyen következményei vannak, ha megmarja őket mérges kedvencük.

A pókok különleges állatok, akikhez különc gazdák tartoznak. Ki fogadna be egy kis huncut mérges pókicát a lakásába? A pókimádók többségében nem felelőtlen, hazárdírozó hobbisták: szakértelemmel, odaadással és türelemmel bánnak soklábú kedvenceikkel. De még így is gyakoriak a pókmarásos balesetek, amelyek pókfajtól függően komolyabbak vagy enyhébb lefolyásúak.

Hangulatpókok

A szakértők egyetértenek abban, hogy a pók szándékosan – csak ezért, hogy jól megmutassa – nem marja meg gazdáját. Persze vannak bestiák, akik játszi kedvükben odacsípnek egyet-egyet. Ha egy pók számára minden életfeltételt biztosítanak (vizet, táplálékot, bőséges helyet, búvóhelynek alkalmas zugokat, megfelelő hőmérsékletet stb.), akkor nyugodt és kedves háziállatok lehetnek. Tudnunk kell azonban, hogy a legújabb kutatások szerint a pókok – különösen a madárpókok bizonyos fajai – ingadozó hangulatúak. Azokon a napokon, amikor valamelyik bal lábával ébred kedvencünk, már a látványunktól is elönti agyát a méreg és ágaskodva fogadja a vizet vagy kedveskedő simogatásunkat. Jobb távolról megvárni, amíg kedve ismét derűsre fordul.

Méreg a javából

Ha mégis megmar a pók, jó tudni, mire számíthatsz. A póknak nincs foga, csáprágói végén lévő csípőkarommal juttatja a mérget az áldozatába. Nem minden marás egyforma: a pók hangulatától és szándékaitól függően különböző mennyiségű mérget bocsát ki. A tünetek is sokfélék: hányás, izomgörcsök, izzadás, gyors szívverés, hosszabb-rövidebb ideig tartó izombénulás. Kisebb marásoknál meg kell próbálni a vért kinyomkodni a sebből, ezzel együtt a lehető legtöbb mérget eltávolítani, majd jegelni. Komolyabb tünetekkel azonban orvoshoz kell fordulni, ahol feltétlenül közöljük, milyen pók mart meg minket. Több pókfaj esetében ellenméreg is létezik, ennek bevetésére azonban nem szokott sor kerülni, a pókmarás tünetei pár óra múltán maguktól is megszűnnek.

Mérni lehet, de minek?

A pókméreg erősségét lehet mérni, erre az LD50 mértékegység alkalmas, amely azt mutatja meg, hogy mennyi méreg kell, hogy a tesztállatok (tudom, tudom, de sajnos másképpen nem lehet mérni) fele elpusztuljon. Tehát minél magasabb az LD50 érték, annál ártalmatlanabb a pók mérge. Sajnos elég kevés pókfajnál mérték meg és/vagy tették közzé ezt a tulajdonságát, mi azért összeszedtük a leggyakoribb fajok mérgére jellemző információkat.

Sydney tölcsérhálós pók (Atrax robustus): 0,16 mg/kg LD50 értékkel igen mérgező faj, mérge bénulást okoz, akár halált is.

Fekete özvegy (Lactodectrus mactans): 0,9 mg/kg LD50 értékkel a TOP10 legveszélyesebb pókfaj között található.

Chilei hegedűpók (Loxosceles laeta): erősen mérgező pók, LD50 értéke 1,45 mg/kg.

Mezei zugpók (Tegenaria agrestis): a mi hazai, ártalmatlan házi zugpókunk (Tegenaria domestica) mérges rokona. Egyelőre még azon is vitatkoznak a tudósok, hogy egyáltalán mérgező-e, de állítólag egy esetben marása már halálos volt.

Brazíliai vándorpók (Phoneutria nigriventer): mérgének LD50 értéke 0,2 mg/kg, vagyis még a fekete özvegynél is sokkal veszélyesebb. Nem túl barátságos faj, ezért kezdőknek nem ajánlott a tartása.

Tarantulák

A tarantulák közül az Amerikában honos fajok többsége nem halálos mérgű, helyi fájdalmat és izomgörcsöket okoznak. Leginkább egy darázscsípésre emlékeztet ezeknek a pókoknak a marása. A testükön lévő szőröket is „kilövellik”, melyek belélegezve kellemetlen, égő érzést okoznak. Ilyen a kedvelt Chilei rózsaszín tarantula (Grammostola rosea) vagy a Mexikói vöröslábú tarantula (Brachypelma emilia).

Az Ázsiában élők veszélyesebbek, a szőröket viszont nem lövik ki.

Poecilotheria fasciata: a csípés helyén fájdalom, izomgörcs jelentkezik, de tünetként szokott jelentkezni a szédülés és izzadás is.

Kínai madárpók (Haplopelma spp.): 0,7 mg/kg LD50 értékkel az igen mérgező pókok közé tartozik.

Pók tartását tehát csak az vállalja be, aki biztonságos helyet, nyugodt környezetet tud számára biztosítani. És persze fontos, hogy tisztában legyünk a pók mérgének sajátosságaival. Az Interneten sok pókőrült osztja meg értékes tapasztalatait, érdemes a pókvásárlás előtt olvasgatni.