A jelek szerint remekül érzi magát a cívisvárosi park új-kaledóniai vitorlásgekkó-párja, mivel a tavaly nyári szaporulat után nemrég újabb egészséges utódokkal örvendeztették meg gondozóikat és a látogatóközönséget.

A napokban kikelt, még csupán pár centiméteres kis gekkók egyelőre a kulisszák mögött nevelkednek, de a tervek szerint hamarosan a nagyközönség is megcsodálhatja majd őket.

Az Ausztráliától keletre fekvő csendes-óceáni szigetvilágban őshonos új-kaledóniai vitorlásgekkó (Correlophus ciliatus) köznapi nevét a hátsó lábai közti bőrvitorláról kapta, amely a fáról fára való ugrásban segíti. A legtöbb gekkófajjal ellentétben mindenevő: gyümölcsöket, nektárt, pollent és rovarokat egyaránt fogyaszt. További érdekessége, hogy fejétől a háta közepéig apró bőrtaraj fut végig, amelynek szem fölötti szakasza szempillára emlékeztet – innen ered másik elnevezése, a „szempillás gekkó”.

Élőhelyének pusztulása és az invazív fajok megjelenése következtében a faj sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel csak két másik intézményben találkozhat vele a nagyközönség.

Forrás: Zoo Debrecen