Általában párzási időszakban felhívják a közlekedők figyelmét a vadon élő állatok jelenlétére, pedig az év többi részében is gyakran megmutatják magukat.

A baleseti statisztikák ritkán szólnak róluk, pedig rengeteg állat halálát okozzák közúti balesetek. Ez rossz az állatnak, rossz az embernek, és persze rossz a gépjárműnek is. Mielőtt azonban elkezdenénk őket okolni, egy kicsit gondoljunk bele, hogy nem az állat megy ki az útra, hanem az út megy át az erdőn! Mivel ők nem ismerik a KRESZ-t, ezért nekünk kell az okosabbnak lennünk! Ha ezt sikerül szem előtt tartanunk és felkészülünk a megjelenésükre, azzal rengeteg baleset lenne megelőzhető!

Évente több ezer vadat gázolnak el a közlekedők az utak mentén országszerte. Szarvasok, őzek, muflonok, vaddisznók, nyulak, fácánok, rókák, borzok és mókusok is esnek áldozatul. Gyakoribbak a karambolok a nyári és őszi hónapokban, de a tavasz vagy a tél sem balesetmentes. Amikor egy vadállat vagy több egy autóval találkozik, ott bármi megtörténhet tulajdonképpen. Lehet, hogy mindenki megússza karcolás nélkül, de több életet is elvehet, akár a sofőrét (és/vagy utasaiét) is, az anyagi kárról nem is beszélve.

A fácán és a vaddisznó is elég gyakori az utak mentén!

Mi történik, ha mégis bekövetkezik a baj?

A vadgázolás közúti balesetnek számít, így értesíteni kell a rendőrséget, akik jelzik a helyi vadásztársaság felé is! Lopásnak minősül az, ha valaki az elütött őzet mondjuk a csomagtartójába dobja és otthon pörköltet készít belőle (ez akkor is igaz, ha nem maga a gázoló teszi meg ugyanezt), így büntetéssel sújtható.

Azokon az útszakaszokon, ahol vadveszélyre figyelmeztető tábla van, minden esetben a sofőr felelőssége lesz a baleset, így akár a keletkező vadkárt is rajta kérhetik számon. Ahol tábla nem jelzi, ott a területért felelős vadásztársaság vállalja a felelősséget és fizet, vagy fizet helyette a biztosítója elméletileg. A gyakorlatban inkább általában mindenki a saját számláját állja, vagy a sofőrt hurcolják meg, talán ezért nem is jelentik be sokan a balesetet.

A megelőzés a legfontosabb!

Az erdős, bozótos utakon kifejezetten óvatosan vezessünk, ha van figyelmeztető tábla, ha nincs! Ezt az óvatosságot az adott időjárási körülmények és útviszonyok tükrében fokozzuk! Számítsunk arra, hogy bármikor bármi beugorhat elénk, és sok esetben, ahol egy állat megjelenik, ott több is követi majd! Soha nem érdemes annyira sietni, hogy végül ne érjünk oda a célunkhoz!