Mintegy 1500 fajnál figyelték meg a kutatók az azonos nemű szexuális és biszexuális viselkedést.

A tengerisünöktől kezdve a rovarokon és kétéltűeken át sok madárfajt érint az emlősökön kívül is. Mivel elég gyakori jelenségről van szó, a zoológusok és evolúcióbiológusok régóta foglalkoznak a témával. A megfigyelések által érdekes tanulmányok láttak napvilágot.

Sok állatra jellemző, hogy múló jellegű, általában csak a párzási időszakra korlátozódó heteroszexuális kapcsolatot létesít a fajfenntartás céljával, ezzel szemben az azonos neműek kapcsolata sokkal hosszabb távra szól. Bár értelemszerűen ők nem képesek egymással utódokat nemzeni, a szövetségük mégis erősebbé teszi őket. Előfordul, hogy a mintegy béranyától származó utódok felnevelését magukra vállalják, akiknek a túlélési esélye a nagyobb, erősebb, védelmezni jobban tudó apák miatt jelentősen megnő. Persze nem csak a hímek találnak egymásra, olykor a nőstények kapcsolata is több, mint barátság.

Alkalmi együttlétek, monogám kapcsolatok, heteroszexuális, homoszexuális, biszexuális viszonyok, életre szóló szerelmek, és egyéjszakás kalandok is találhatóak az állatvilágban, mégsem szidják egymást, csak élnek, túlélnek, és szeretnek.

Forrás: Cell, Nature ecology& Evolution