Óriási, ijesztő, ártalmatlan, hasznos és nem mellesleg védett!

Röviden így is össze lehetne foglalni az óriás tőrösdarazsakat, de ennél sokkal érdekesebb állatok. Május-júniusban szoktak előkerülni tömegesen ezek a darázsfélék, de esetükben a látszat csal. Impozáns termetük rémületet kelt általában a leghidegvérűbb emberben is. Nem bántanak, pusztán a szerelmüknek élnek! A felnőtt egyedek nektárral táplálkoznak, az emberek nem érdekesebbek számukra egy kerti padnál.

Nem csíp, csak akkor szúr meg, ha mondjuk ráülünk vagy megpróbáljuk befogni, akkor őt is elfogja a rémület. Ilyen esetben sem komolyabb következményeknél tartanunk, szemben a többi darázzsal szúrása nem okoz allergiás rohamot és a fájdalom is viszonylag rövid ideig tart. Valószínű másnapra már el is felejthetünk egy ilyen balszerencsés találkozást. Bántani szükségtelen, ráadásul védettsége miatt egyedenként  50.000 forint bírságot is vonhat maga után az elpusztításuk.

Bár számunkra ártalmatlanok, a rovarvilágban igazán horror, amit művelnek. A nász után a hímek elpusztulnak, a nőstények pedig  elkezdenek a komposztban és a talajban rothadó növényi részekkel táplálkozó bogárlárvák után kutatni. Itt a gyengébb idegzetűek inkább csukják be a szemüket, jön az Alien-es rész!

Szóval, amikor találnak az orrszarvúbogár, szarvasbogár, bizonyos cserebogárfajok jókora lárváiból, akkor leásnak értük és jön egy hatalmas szúrás. Az így lebénított lárvára tesz a darázs egy petét. Amint a ‘kicsike’ kikel, elkezdi beenni magát a gazdatestbe. Először a zsírsejteket fogyasztja el, majd szépen halad befelé a végére hagyva a létfontosságú szerveket. Így áldozata gyakorlatilag végig éli, ahogy megeszik. Az utolsó pillanatig ‘friss’ táplálék végül halála után hálózsákká válik. A kis szörnyeteg vöröses gubót sző a tetem kifosztott üregébe, így készít magának téli hajlékot. Következő tavasszal éled újra már kifejlett óriásdarázsként és az egész kör kezdődik elölről.

Viszont, hogy mondjak vidámabbat is, nagy mennyiségben fogyasztják a növényeinket háborgató pajorokat, így jó barátságot köthetünk velük.

Amit még tudni kell róla, hogyan különböztethető meg a lódarazsaktól, akik már nem ilyen barátságosak:

Fotó: Nagy Sándor

Baloldalt a lódarázs:

  • feje sárgás-vöröses
  • nem szőrös
  • potrohát sok, vékony fekete és sárga sáv díszíti.

Jobb oldalt az óriás tőrösdarázs:

  • nőstényének feje vörös, a hímé fekete
  • tora mindkét nemnél fekete, az ugyancsak fekete potrohon csaknem összefolyó, négy nagy sárga folt van. Emellett a hímek torát sűrű, vörös szőrzet borítja, a potrohon pedig mindkét ivaron vöröses-barnás szőrfoltokat látunk

Forrás: 24.hu