in

Biztosan azzal eteted, amire szüksége van?

Még a prémium eleségekben is számos olyan összetevő lehet, amely kifejezetten káros rágcsáló kedvenceinkre.
Több gabonaféle, különböző olajos magvak és magas olajtartalmú termések, mint amilyen a dió, a mogyoró vagy a mandula is, komoly egészségügyi problémákat válthatnak ki kis kedvenceinknél. Hirtelen elhízást okozhatnak, károsodhatnak belső szerveik illetve fogaik, szőr és bőrproblémákhoz vezethetnek.

Nem egészséges számukra az extrudált vagy puffasztott magvak fogyasztása sem, hiszen ezek előállításához nagy arányban kukoricát és búzát használnak a gyártók, melyek egyike sem megfelelő a rágcsálók számára – még ha szívesen fogyasztják is azokat. Károsodhat a máj és a hasnyálmirigy, szaporodási zavarok léphetnek fel miattuk.

Káros következményei lehetnek az előfőzött, ún. lapított gabonafélék, magvak vagy pelyhek (kukorica, borsó, búza stb.) etetésének is.

Az édes gyümölcsökkel és zöldségekkel is vigyázni kell, nem csak mert a zöldségeken és gyümölcsökön mérgező vegyszermaradványok lehetnek, hanem mert magas cukor- és szénhidráttartalmuk miatt elhízást okozhatnak, mely további súlyos problémákhoz vezethet.

Végigolvasva a fenti sorokat felmerülhet a kérdés, ha gyakorlatilag az eddig ismert és használt legtöbb alapanyag és eledel szélsőséges esetben akár súlyos problémákat okozhat, akkor vajon mi lehet az, amivel jóllakathatjuk apró barátunkat?

Nos, azért több minden akad, csak talán eddig nem annyira voltak szem előtt.

A pázsitfűfélék, vagyis az angol perje, a réti perje, a tarackos tippan, a taréjos búzafű, réti csenkesz, csomós ebír, olaszperje, sudár rozsnok, tarackbúza, taréjos cincor, réti komócsin kifejezetten kedvező hatásúak. A pillangósok közül a fehér here, a szarvaskerep és a bükköny is ilyen. A pásztortáska, a lándzsás útifű, a nagy útifű, a mezei katáng, a kék búzavirág, a tyúkhúr, a gyermekláncfű, a csalán és az árvacsalán is bátran adható.

Hogy szó szerint honnan szedjünk ilyesmit? Részben valóban, mi magunk is begyűjthetjük a természetből, részben viszont jó hír, hogy akár meg is vásárolhatjuk. Készen, kis kedvencünk számára a legmegfelelőbb formában és arányokban összeválogatva. Egy magyar agrármérnök több évtizedes tapasztalataira alapozva alkotta meg számunkra Reform Táp valamint Woodi réti széna néven.

Forrás és további információ: pointershop.hu

Ki ne dobd, kényelmes házikója lehet a kutyusodnak!

Fogjunk össze a Felelős Állattartás Napján!