in

Honnan tudják a kutyák, hogy vihar közeleg?

Olykor csalhatatlanabbak, mint a meteorológusok.
Az ebek viharelőrejelző képessége meglehetősen fejlett, bár számunkra ez sokszor csak a furcsa viselkedésükben nyilvánul meg. Hiába süt kint hét ágra a nap, egyes kutyák egyszer csak kicsit idegesebbek vagy izgágábbak lesznek, esetleg a vérmérsékletüktől függően próbálnak elbújni valahova. Mi csodálkozunk, keressük az okát, mígnem valamivel később beborul az ég és lecsap egy felhőszakadás vagy zivatar. Mégis honnan tudják előre?

Lényegében megérzik.

A kutyák érzik azt a bizonyos esőillatot, amit mi csak a vihar után szoktunk. A távolból (lágy szellővel vagy akár erősebb széllökéssel) érkező illatokat hamarabb kiszagolják.

Hallják a hangokat a távolból, ami számunkra szintén hallhatatlan, amíg nincs elég közel. A hallásuk kifinomultsága magasan veri a miénket.

Érzik a légnyomásban bekövetkező változásokat. Amíg mi fejfájásra vagy dekoncentráltságra panaszkodunk, a kutyánk megérzi, hogy vihar közeleg.

Tapintják a földön érezhető rezgéseket a mancsukkal. Egy távoli mennydörgés rezonanciája messze kiterjed, a számunkra érzékelhetetlen tartomány számukra árulkodó jel.

Ha tehát a kutya a szabadban a levegőbe szimatol és ezt követően nem várt, meglepő reakciót tapasztalunk a részéről, érdemes odafigyelnünk a viselkedésére. Meglehet, hogy az izgatottsága azt üzeni nekünk: ideje elővenni az esernyőt!

Forrás: Pawversity

Miért nem látunk szinte soha galambfiókákat?

A degu bájos kis kedvenc lehet