Katonai múlt ide vagy oda, a moszkvai őrkutya az egyik leghűségesebb eb kerek e világon. Figyelem, csak bátor és állóképes gazdiknak ajánljuk!

Állóképes, a szó szoros értelmében is, ugyanis a blöki jó 50-60 kilót nyom! A moszkvai őrkutya története nem nyúlik vissza ősi kultúrák sötét bugyraiba. A második világháború után az orosz hadsereg vezetésével nemesítették, hogy a katonák segítségére legyen. Meg hogy enyhítse a harcokban elesett ebek hiányát. Ahogy ezt orosz barátainktól megszokhattuk, jól meghatározott célokkal indultak a projektnek és nem is akármilyen kutya született belőle. A kutyológusok (jól van na, tudományosan kinológusok) olyan kutyát szerettek volna megalkotni, amely az oroszországi zord környezetben is helyt áll.

Fotó: Pet Paw

A moszkvai őrkutya receptje

Végy egy nagy, mafla bernáthegyit és keresztezd egy lekenyerezhetetlen, kitartó és harcias kaukázusi juhásszal, majd adj hozzá némi orosz foltos kopót. Ettől majd jó szaglása és hallása lesz. Az eredmény a moszkvai őrkutya: a legellenállóbb és legelbűvölőbb természetű nagytestű kutya. Magyarországra Füzessy János hozta be, és az első kölykök 1989-ben születtek, a fajta tehát nagyon fiatal.

Fotó: Pet Paw

T-54 – a szovjet tank

A hatalmas testű jószágot méltán hasonlítják egy kisebb borjúhoz: a kanok 60-70 kilót is nyomhatnak, és a szukák sem nevezhetők picurinak a maguk 50-60 kilójával. Felnőtt emberrel vetekedő súlya ugyanakkor cseppet sem teszi lomhává a moszkvai őrkutyát. A marmagassága sem kutya! 66-75 centi, a fiúk ebben is felülmúlják lány társaikat. Masszív és széles feje riasztó, pláne ha vérmes tekintetét is hozzávesszük. Ez a veszélyesnek tűnő tekintet csupán egy mafla jószág lusta pillantása, melyben azért felfedezhető az orosz mogorvaság néhány jegye is. Vörösesbarna színű, fehér és fekete foltokkal tarkított bundája hosszú, a szülői gének felismerhetőek benne.

Gazdi-imádó

A moszkvai őrkutyának van bizonyítottan a legnagyobb agytérfogata, ennek megfelelően nagyon intelligens és tanulékony. Akárcsak az embernél, a moszkvainál is meghatározó a kölyökkorban kapott nevelés. Keményen kell küzdeni az első lépéseknél, de hamar beletanulnak a dolgokba, és mindig a legjobb tanítványok az iskolában. Szovjet harci tankokra emlékeztető teste robbanékony, melyhez csak a kiélezett helyzetekben társul némi agresszió. A gazdi és saját területe védelmében bármire képes, általában nem harap, csak testi adottságait használja ki. Jól ráül a betörőre! Nem szeret ugatni, az ugyanis nagyon fárasztó – komoly okot kell adni, hogy öblös hangját hallassa. Imádja a vizet, lételeme a kosz, a sár és a harci terep. Ő aztán nem akar a betonúton sétálni, csakis a tüskés bozótos vonzza, hegynek felfelé.

Fotó: Pet Paw
Válogatós, ha gazdit kell választania

Az orosz négylábú eléggé válogatós, no nem kajában, hanem gazdában. Csak azt fogadja el, akiben meglátja az Erőt, amelynek azonnal behódolhat. Ha ez megtörténik, rászegezi a tekintetét az újdonsült falkavezérre és élete hátralevő részében le sem veszi szemét a gazdiról. Néha úgy tűnik, lankad a figyelme, ez azonban csak álca! A gazdit fenyegető első gyanús mozdulatra felpattan és akár 40 km/h sebességgel röppen a veszély felé. Érdemes hamar összebarátkoztatni azokkal, akikkel szeretnénk fenntartani később is a kapcsolatot, hiszen a moszkvai őrkutya meghatározott darabszámú barátot képes szívébe fogadni, őket is csak tinédzser korában.

Fotó: europuppy.com

Teltkarcsú eb

Hihetetlen súlyának nagy részét egészen fiatalon szedi fel, ennek megfelelően nagyon fontos a kölyökkori táplálása. Gyorsan növő csontjaihoz sok kalciumra van szüksége, hirtelen fejlődő izomzatához pedig fehérjére és szénhidrátra. Könnyű túletetni, mivel imád zabálni! Pechére könnyen is hízik. Nem érzékeny a betegségekre, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nincs szüksége törődésre, állatorvosra, oltásokra. De a többi fajtához képest kimagaslóan jól bírja a zord körülményeket, és nem kap el mindenféle vírust vagy bakteriális fertőzést.

Fotó: puppiesite/Sobaka.lv

Moszkvai őrkutya szervezetek

Néhány elszánt kutyatenyésztő egyesület küzd azért, hogy a moszkvai őrkutya ismertebbé és elérhetőbbé váljon Magyarországon is. Íme néhány közülük.

  • A Moszkvai Őrkutya Baráti Köre sok nemzetközi versenyen bizonyította elhivatottságát, és 1992-ben ők dolgozták ki a magyar standardot, az eredeti orosz szakirodalom segítségével: www.moszkvaior.hu
  • Díjnyertes moszkvai őrkutya tenyészet a Jéke Kincse Kennel: http://naracom.hu/jeke-kincse/