in

Ciki vagy nem ciki, akkor is számít a súlyod!

Sokan nem szívesen beszélnek a súlyukról, főleg a nők, de van, amikor bizony számít, mennyi az annyi.
A lovaglás pont ilyen. Bár a legtöbb lovardában nincs mérlegelés lóra szállás előtt, azonban nagyon fontos szempont a ló kiválasztásánál. Sok szempont dönt arról, hogy mi is a súlyhatár, ami lovanként eltér, azonban van egy hivatalos adat is ehhez, amit a Brit Lógyógyász Állatorvosok egyesülete úgy határoz meg, hogy :

“a lovas súlya nem lehet több, a ló súlyának 15 százalékánál!”

Szóval a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy átlagosan 600 kilogrammos ló, maximum! 90 kilós lovast vihet a hátán. Ez egy maximum adat persze. Ettől eltérhetnek a számok a ló edzettségétől, egészségügyi állapotától, a lovas tudásától és számos egyéb tényezőtől függően. Az edző simán mondhatja, hogy az adott lónak aktuálisan maximum 60 kilós lovasa lehet. Ennek fényében nem tolakodó a kérdés, ha esetleg felteszik lovaglás előtt, hány kilót nyom a kedves lovas?

A túlterhelés a ló számára ugyanúgy egészségügyi problémákat okozhat, mint az embereknél. Sérv, húzódás, más sérülés lehet a következménye, ha nem vesszük figyelembe az aktuális terhelhetőségét. Rövid és hosszú távon egyaránt megbosszulja magát, ha olyanba hajszoljuk a lovat, ami túl sok neki.

Mikor növi ki a gyerek a pónit?

Például, amikor már leér a lába. De viccet félretéve, még, ha egy pehelysúlyú kamaszlányt súlyra kényelmesen el is bírna a póni, a magasság is számít.

Összefoglalva akkor ideális a ló és lovas páros méretaránya, ha a ló kényelmesen tudja hordozni lovasát és a lovas érdemleges segítségekkel tudja irányítani a lovat (kvázi: a ló háta nem esik be, ha felülnek rá és a lovas lába leér a nyereg alá, de nem tudja összekulcsolni a ló hasa alatt).

Forrás: horserider.com

 

Apollo szól, ha éhes, pedig kutya!

A kutyák tanulják a kolduló tekintetet – állítják a legfrissebb kutatások