Ervin elmondja, hogy milyen együtt élni két vakvezető kutyával.

A látássérült férfival maradt nyugdíjas kutyája, miközben a Baráthegyi Vakvezető Kutya Alapítványtól kapott egy fiatalt, így azóta hármasban töltik napjaikat erős kötelékben és szeretetben Budapesten, a XI. kerületben. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola idős vakvezető kutyái már nem dolgoznak, vagy a gazdájukkal, vagy annak rokonainál élnek, más esetben olyan befogadó családban töltik nyugdíjas éveiket, ahol a számukra legjobb helyen vannak.

A kétéves Vackor pár hónapja vigyázza Krekács Ervin lépteit. Az aranysárga bundájú vakvezető kutya fiatal, dinamikus, a tizenegy éves fekete színű Tex pedig már javában őszül, és jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti gazdájával, de azért igyekszik tartani a lépést ifjú barátjával. Ervinhez a karakteres, erős vakvezető kutyák illenek, nem véletlen, hogy mind a ketten megtermett kanok.

Tex természetesen tudja, hogy ő már nem dolgozik, de amikor induláshoz készülődök, mindig „bepróbálkozik”, hogy ő fog vezetni. Ez azt jelenti, hogy beáll a bal oldalamra, ahogy egész életében. Szívesen vezetne ő még most is” – mondta Krekács Ervin. Szükséges tudni Tex megértéséhez, hogy azért áll balra, mert mindig erről az oldalról vezette gazdáját.

Tex minden próbálkozása ellenére most már egyre inkább „pihenős” kutya lesz, a játékban benne van, de nem olyan heves, mint régen. „Amikor együtt megyünk valahova, akkor lassabban haladunk, ahogy az öreg kutya ritmusa megkívánja. Amikor hárman indulunk el, akkor hozzá igazítom a napom. A munkahelyemen kényelmes kis vacka van szivaccsal, pléddel. Jól érzi magát Vackor társaságában is, szinte mindenhol ott van velünk, szerintem neki így a legjobb. Nekem érzelmileg ez a normális, természetes, hogy a Tex velem maradt, én így kelek és fekszek le nyugodtan” – mondta Ervin, majd kifejtette, hogy gyakran tesznek meg hosszú utakat, és Tex még bírja.

A két kutya szinkronban van egymással gazdájuk szerint. „Vackornak mindenféleképpen jó, hogy van egy társa, aki szereti. Gyakran előfordul, hogy egymás mellett alszanak, közben az egyik rárakja a fejét a másikra. Előfordul, hogy Vackorral ketten megyünk boltba, hiszen hárman ez bonyolultabb volna, és amikor belépünk a lakás ajtaján, rögtön szalad az öreg kutyához, hogy megvagy, hol vagy, itt vagy? Én azt gondolom, hogy Vackornak is jó, hogy van a társaságában egy másik kutya” – mondta Ervin.

A történelem ismétli magát

Miután a fiatal Tex Ervinhez került, együtt élt pár évet idős kollégájával, Bogyóval, ő volt Ervin előző vakvezető kutyája. Bejárta a hír a sajtót is, hogy Tex milyen magabiztosan és nagy odafigyeléssel vezeti a mindkét szemére megvakult Bogyót és vak gazdáját.

Most nyugdíjas korában Vackor teszi meg érte ugyanezt, ugyanolyan odaadással.

A cikk szerzője: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola