Intolerancia vagy valódi allergia?

Meglepő lehet, de egyre több kutya és macska szenved ételallergiában vagy intoleranciában, ami különböző panaszokhoz vezethet. Az érintett állatoknál előfordulhat bőrgyulladás, viszketés, de akár a fül vagy a mancsok gyulladása, agresszivitás, gyengeség és gyomor-bélrendszeri problémák is.

A kutyáknál előforduló allergiák 10%-a ételallergia, ez a 3-dik leggyakoribb allergiatípus. Miként tudhatjuk meg, hogy az étel, a táp egyik összetevője okozza-e az allergiát? És egyáltalán: melyek azok az összetevők, amelyek allergiát, intoleranciát válthatnak ki?

Lássuk először, hogy mi a különbség az intolerancia és az allergia között!

Az élelmiszerek kétféle módon okozhatnak gondot a szervezetben, így megkülönböztetünk ételintoleranciát és ételallergiát.

Az intoleranciánál a normális emésztési folyamat zavara lép fel az étel bevitelénél. Ebben folyamatban az immunrendszer nem játszik szerepet. Általános tüneteket okozhat (pl. kimerültség, hasmenés, gyulladások), nem jár életet veszélyeztető állapotokkal, a gyakori fogyasztás eredménye.

Az ételallergiánál azonban az immunrendszer reagál az állat testébe bevitt nemkívánatos  élelmiszer összetevőire, a szervezetben ellenanyagok képződnek az étel bizonyos részei (pl. fehérjék) ellen. Az ételallergiás kutyák többsége jellemzően inkább vakaródzik, mint hány vagy hasmenéses lesz.

Lehet, hogy ez a probléma?

Az, hogy a négylábú kedvencünk bizonyos allergénekre miként reagál, az állatorvosi gyakorlatban vérvizsgálattal tisztázható. Az élelmiszer intolerancia gyanújánál azokban csak kizárásos étrend (eliminációs diéta) segítségével tudhatunk meg többet az okokról.

A speciális diéta alatt legalább 12 hétig csak bizonyos anyagokat kaphat: proteinforrást, szénhidrátforrást vagy ásványi anyagokat. Így meg tudjuk figyelni, hogy miként reagál például a gabonamentes táplálékra, vagy javul-e a helyzet, ha kizárólag fehérjét kap .Fontos, hogy állatorvossal konzultáljunk és rendszeresen kontrollálja az étrend hatását.

Lényeges, hogy a szabadon kijáró cicák a diéta idején ne hagyják el a házat, mert téves eredmények jöhetnek ki. Például ha a szomszéd macska táljából falatozik, vagy elkap néhány egeret, akkor máris borul a megfigyelés.

Kezelések és megoldások

Mindenki, aki allergiában szenved tudja, hogy nem a mennyiségen van a hangsúly: egy szem mogyoró (sőt, egy mikromennyiségnyi darab) is okozhat súlyos tüneteket. Nincs ez másképpen a háziállatoknál sem. Amint ismertté válik, hogy mely tényezők okoznak intoleranciát vagy allergiát, azokat ki kell zárni az étkezésből.

A gabonamentes diéta a ragadozók természetes táplálkozásán alapul (pl. a farkas vagy a vadmacska táplálkozásán). A glutén- és gabonaösszetevők nélküli tápokat kifejezetten olyan kutyák és macskák számára fejlesztették ki, amelyek intoleranciával reagálnak ezekre az összetevőkre. Így különösen az érzékeny gyomorral és bélrendszerrel rendelkező, gabona-intoleranciában szenvedő állatoknál segítheti a tünetek csökkenését.

Hangsúlyos a megfelelő etetés

A megfelelő etetés is kulcsszerepet játszik a táplálékallergiánál. Mindig figyeljük az élelmiszer összetevőire: minél előrébb szerepel valami a felsorolásban, annál nagyobb arányát teszi ki az ételnek. A jó minőségű, gabonamentes táp magas hústartalmú, és kiegyensúlyozott mértékben tartalmaz fehérje és szénhidrátforrást.

Az intolerancia leggyakoribb okai a gabona és szójatermékek, valamint a tojás és tejtermékek.

De bizonyos húsok, pl. a marha, a szárnyasok, a halak vagy a bárányhús is okozhat reakciókat. Nincsenek általános szabályok, minden egyed másként reagál az összetevőkre.

Az etetési szokásokat fokozatosan és óvatosan, odafigyelve kell kialakítani. Probléma esetén ajánlatos a 7-10 napos átállási időszak. Fokozatosan növeljük az új táplálék arányát, ezzel egyidejűleg csökkentsük a korábbi étel mennyiségét. Az új étel mennyisége egészen addig növekedjen, amíg már kizárólagosan csak azt kapja az állat.

Főként a macskáknál figyelhető meg, hogy az új táplálékot hajlamosak elutasítani az első napokban. Ezenkívül a bevezető, átmeneti időszakban gondok is előfordulhatnak, például hasmenés vagy puffadás. Ha a tünetek tovább fennállnak, konzultáljunk az állatorvossal!

A különösen erős, netán életveszélyes tüneteknél természetesen csak az étrend azonnali változtatása segíthet.

Forrás: www.mein-haustier.de