Ha egészséges és hosszú életű cicát szeretnénk, tehetünk is a cél érdekében.

Ugyanúgy, ahogy mi emberek is szedünk olykor vitaminokat, ásványi anyagokat és gyógynövényeket, hasonló módon cicánk egészsége is megőrizhető. Összegyűjtöttünk hát néhány természetes alapanyagot, pontosabban növényt, ami segíthet ebben.

Macskamenta: a cicáknak való gyógynövények királya. Ez az a csodaszer, ami a stresszes cicákat biztosan ellazítja.

Kakukkfű macskáknak: hasonló a hatása a macskamentáéhoz, csak igen erős az illata. Nyugodt, elégedett cicává varázsolja izgága kedvencünket.

Fotó: lambley.com.au

Macskagyökér: bár minket, embereket ellazít, szőrös barátainkra épp ellenkező hatást gyakorol. Felpörögnek tőle, stimulálja őket. Lusta, pocakos macskáknak már-már a terápia része lehet, ha mozgásra és fogyásra szeretnénk serkenteni őket. (Ha kíváncsi vagy, milyen hatást gyakorol a macskagyökér vagy más néven valeriána a cicákra, itt összegyűjtöttünk néhány videót.)

Kamilla, körömvirág és kasvirág: ennek a három gyógynövénynek viszketéssel járó bőrproblémák kezelésében lehet segítő szerepe.

Édesgyökér: amellett, hogy finom, nagyon sokoldalú, azaz sokféle területen fejtheti ki kedvező hatását. Kiválóan alkalmas emésztési problémák, bőrviszketéssel járó allergia, vagy akár légzési nehézségek enyhítésére. Gyulladáscsökkentő hatással is bír. Bunyós cicák elsősegély-dobozában szinte kötelező elem.

Fotó: biocity
Macskakarom és pitypanggyökér: szintén bőrproblémák, viszketés kezelésekor használható akár a belőlük készült tinktúra formájában, vegetáriánus skillekkel rendelkező dorombolóknak akár salátaként felszolgálva.

Aranygyökér: nem, ez nem a legújabb James Bond film címe, hanem egy növény neve, ami nagyon hasznos lehet, hogy a cicád egészséges maradjon. Ez a növény ugyanis természetes fertőtlenítőszerként is működik, így például a cicusok szemgyulladását is lehet kezelni vele.

Fotó: herbfarm.com

Azért azt tanácsoljuk, mielőtt bárki is elkezdené gyógynövényekkel tömni a macskáját, kérdezze meg állatorvosát vagy gyógyszerészét.

Forrás: www.petmd.com