Figyelem, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kölyöknevelőket keres, a kiskutyákat már júliusban haza lehet vinni!

Önkéntes kölyöknevelőket keres tíz kicsi labradornak a vakvezető kutyákat képző alapítvány. Már július közepén haza lehet vinni egy nyolchetes kölyköt. Ebből a kapcsolatból életre szóló barátság születhet egy csodálatos kutyával, aki látássérült gazdáját fogja segíteni.

Szellő egy hónapja hozta világra tíz kölykét, a hat fiú és a négy lány mind sárga színű. Az anyakutyának ez az első alma, öröm nézni, milyen szépen gondoskodik róluk, táplálja és tisztogatja őket.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tenyészprogramjában harminc kölyök születésére számítanak az idén. Azért van szükség erre a viszonylag nagy csapatra, mert átlagosan 40-50 látássérült ember várakozik vakvezető kutyára az alapítványnál.

Amikor a kölykök elérik a négyhetes kort, és az időjárás is engedi, a nap jelentős részét a kertben töltik. Jól esik a közös játék, az evés és egy nagy alvás a puha zöld fűben.

Az alapítvány szakmai programja szerint a kölykök nyolchetes korukig anyjuk mellett nevelkednek, azt követően pedig az önkéntes kölyöknevelők otthonában élnek. A családban szeretetet kapnak és adnak, emellett megtanulnak alkalmazkodni és megismerkednek az ember alkotta környezettel, járművekkel közlekednek, elsajátítják az alapengedelmességet. Ez a fontos ismeretanyag alapozza meg a vakvezető kutyák képzését, amit az alapítvány szakemberei végeznek, miután a tanulók kirepülnek az önkéntesek által biztosított családi fészekből.
„Alapítványunk minden önkéntes kölyöknevelőt felkészít a feladatra, havonta kölyöktalálkozókat tartunk, foglalkozunk a felmerülő kérdésekkel, segítünk túljutni az esetleges megakadásokon. Szóval nem szükséges tapasztalt kutyásnak lenni ahhoz, hogy valakiből önkéntes kölyöknevelő váljon, sokkal inkább múlik az új ismeretek befogadásának igényén, és azon, hogy elfogadja kiképzőink tanácsait, kéréseit. Lényeges az is, hogy a jelentkező életében helye legyen a kutyának, vigye magával a munkahelyére, iskolába, szabadidejében is sok időt töltsön vele. Jó hír, hogy a nyugdíjasok körében is népszerű a programunk, hiszen nekik valóban sok idejük van. Önkéntes kölyöknevelői programunkban mintegy 60 fővel dolgozunk együtt, szeretünk együtt lenni, örülünk annak, hogy barátságok születnek. Most szeretettel várjuk Szellő kölykei mellé a jelentkezőket, akik július második felében hazavihetnek egy nyolchetes kölyköt” – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Az alapítvány a kölykök számára biztosítja a minőségi tápot, oltásokat és az egészségügyi ellátást, a felszerelést, erre nem kell költenie a kölyöknevelőknek. Gyakori kérdés, hogy egy év elteltével „örökre” el kell-e engedni a nevelt kutyát. Természetesen nem, akkor sem szakad meg a kapcsolat, amikor látássérült gazdához kerülnek, sokkal inkább egy életre szóló barátság kezdődik ezzel.

Az alapítvány várja a jelentkezőket, akik szeretnék felnevelni egy látássérült ember szeme világát. Az érdeklődőket arra kérik, hogy azután hozzanak végső döntést a jelentkezésükről, miután elolvasták a kölyöknevelésről szóló írást.