in

Ezek a bőrbetegségek kínozzák legtöbbet a kutyákat

A bőr, mint kültakaró az állatok legkiterjedtebb szerve és talán a legbonyolultabb is. A legapróbb bőrprobléma lehet egészen ártalmatlan vagy egy komolyabb betegség tünete is akár. A teljesség igénye nélkül átvesszük a legsűrűbben előfordulóakat:
A leggyakoribb az allergiás bőrgyulladás (dermatitis), aminek tünete az állandó viszketés, a bőr kipirulása, apró dudorok megjelenése. A kivörösödött bőr ilyenkor rendellenesen forró, sokszor hámlik, a sebek levedzenek és a szőr kihullik.

Ahogy a nevében is benne van, valamilyen allergia váltja ki. Legtöbbször bolhacsípés, de lehet pollen, gyapjú vagy bármi más egyéb is. A sebkezelés, fertőtlenítés nem elhanyagolható. Sokszor a kutyusok maguknak még tovább fokozzák a problémát a vakarózással és felülfertőzik a sebeket.

Fotó:allatorvos.net

Az érintkezéses bőrgyulladás hasonló az allergiáshoz, a különbség a kiváltó ok. Általában azokra a területekre korlátozódik, ahol az irritáló anyaggal érintkezett az állat. Ez lehet tisztítószer vagy akár bolhanyakörv is.

A szőrtüszőgyulladást a szőrtüszők mellett megjelenő irreálisan sok korpaképződésről ismerhetjük fel. Továbbá szőrhullást, gennyes pattanásokat, hámlást, majd azt követő varasodást okozhat. Tulajdonképpen a hormonháztartás felborulásának következménye.

Az ekcéma a túlérzékennyé vált bőr gyulladásos reakciója, az amúgy egészséges bőrnél nem gyulladást kiváltó dolgokra. Okozhatja belső probléma, mint például hiányos táplálás, bélférgesség, bélsár elakadás, gyomor- és bélhurut, veseelégtelenség, ivarzási problémák. Vagy külső tényezők, mint a túl gyakori fürdetés, paraziták, elhanyagolt ápolás, bőrre került vegyi anyagok. De akár az öregség is hajlamosíthatja a kutyust az ekcémára.

A bőrgomba  esetén általában a bőr száraz, korpás, hámlik.  A szőr ritkulni kezd, és a kihullott foltok szélein kipirosodás látható.

Nagyon nehéz otthon kideríteni, hogy tulajdonképpen milyen bőrbetegséggel állunk szemben lévén, hogy a tünetek sokszor nagyon hasonlóak. Ezért minden esetben, ha bármelyik tünetet észleljük kedvencünkön, feltétlen keressük fel állatorvost vele! Ha nem tudod hova vidd, segítünk itt.

A sok Nudli jótékonyan hat a rekeszizmainkra

Kutyagumi a kertben: sok van belőle, talán hasznát is vehetnénk