Minden bizonnyal többünk fejében megfordult már a gondolat, hogy a nap-mint-nap termelődő kutyaürüléket hogyan lehetne hasznosítani.

A kutyakakival alapvetően az a probléma, hogy sokféle az emberre is veszélyes élősködőt, fertőző mikroorganizmust tartalmazhat. Azonban bizonyos szabályok betartása és feltételek teljesülése esetén mégiscsak hasznosítható lehet, komposzt készíthető belőle.

A kutyaürüléket keverjük fűrészporral úgy, hogy előbbiből két résznyit, utóbbiból egy résznyit adunk a keverékhez. Tehát fele annyi legyen a fűrészpor, mint a kutyakaki. A létrejött keveréket komposztáló edényben 4-6 héten át érleljük, és idő közben hetente alaposan átforgatjuk.

Gondoskodjunk arról, hogy a komposztálandó anyag kellőképp magas – legalább 30 fokos hőmérsékleten – legyen, hiszen többek között ez biztosítja a különböző biológiai folyamatok beindulása mellett a paraziták és élősködők számának csökkenését is.

Amikor az állaga teljesen porhanyóssá válik, készen van.

A komposzt felhasználásakor ügyelni kell arra, hogy kizárólag olyan növényeket gondozzunk vele, melyeket vagy melyek terméseit később nem szánunk emberi fogyasztásra!

Forrás: www.gardeningknowhow.com