Nem kell ahhoz az erdőben kirándulni, hogy védett állatkákkal találkozzunk.

A természet körbeölel minket a kertben és a ház körül is. Némelyikről nem is tudjuk, hogy mekkora eszmei értéket képvisel, hiszen olyan gyakorisággal találkozunk velük. Nézzük, mikkel találkozhatunk az udvarunkon:

Vakond

A túrásai ugyan sokszor bosszantóak, de számos kártevőt fogyaszt el. Eszmei értéke 25 ezer forint.

Sündisznó

A sünik cukik, a süniket mindenki szereti. Nem tesz kárt, viszont rengeteg kártevő szerepel az étlapján. Éjjel dolgozik, amíg mi alszik, napközben a kuckójában szundikál. A vakondhoz hasonlóan 25 ezer forint az eszmei értéke.

Denevér

Bár a vámpírtörténetek óta nincs túl jó hírük a bőregereknek, a valóságban ártalmatlanok. Érdemes megszeretni őket, hiszen egy este alatt képesek több, mint 1000 szúnyogot felfalni. Hazánkban mintegy 28 fajuk él, amiből az összes védett, eszmei értékük 25-től 500 ezer forintig terjed.

Fecske

A füsti és a molnár fecske is védett faj hazánkban. Az ő szerepük is nagyon fontos a természetes rovarirtásban. A házfalakon készülő fészkük a mi is kis fiókáink is vigyázzunk rájuk! Eszmei értékük 50 ezer forint.

Feketerigó

Igen, ez a gyakori énekes madár is védett! 25 ezer forint az eszmei értéke és szintén elfogyasztja a bosszantó szúnyogokat. Amellett persze számos más bogarat is megesznek a lárvák és giliszták mellett, de a gyümölcsöket sem veti meg.

Gyík

A napon sütkérező fürge gyíkok előszeretettel eszik meg a pókokat és sáskákat. Ártalmatlanok és igyekeznek észrevétlenek maradni számunkra. A zöld gyík 25,míg a homoki gyík 50 ezer forintos eszmei értékkel bír.

Varangy

Bár csókolgatni őket nem javasolt, ők is egy védvonalat jelentenek a kártevők kordában tartásában. Esős időben könnyebben észrevenni őket, de amúgy igyekeznek beleolvadni a környezetbe. 10 ezer forint az eszmei értékük.

Éti csiga

A leveleket rágcsáló, nyálkás kis lények is védettek, bizony! Az éti csiga fejenként 2000-et, míg a kerti csiga 5000 forintot ér.

A Magyarországon védett fajok teljes listája megtalálható a 13/2001. (V. 9.) Környezetvédelmi Minisztériumi rendelet 2. mellékletében.