in

Ezekre figyelj, ha kutyával szeretnél edzeni!

A rendszeres testmozgás jót tesz a kutyának és gazdinak egyaránt.
Mivel köztudott tény, hogy sokkal könnyebb rászánni magunkat, ha nem egyedül csináljuk, érdemes a kedvencünket is bevonni a tervekbe. Azért, hogy mindkettőnk számára pozitív hatása legyen, a következőkre oda kell figyelni:

Tartsuk be a fokozatosság elvét!

Mind a magunk, mind a kutyus számára az aktuális fizikai állapotunkat figyelembe véve találjuk ki az edzéstervet! A kezdeti lelkesedés miatti túlterhelés könnyen kedvünket szegheti attól, hogy valóban hosszú távon kitartsunk az elképzelés mellett.

Vegyük figyelembe a környezeti tényezőket!

A saját és kutyánk súlyán, korán és aktuális egészségi állapotán kívül a környezeti hatásoknak is szerepe van. Ide tartozik többek között a hőmérséklet, az időjárás, a hely, ahol közösen mozogni kívánunk. Nem elhanyagolható az alkalomhoz illő, kényelmes öltözet sem.

Egy fotó erejéig jól mutat, de tűsarkúban nem lehet edzeni!

Gondoskodjunk a láthatóságunkról!

Nem csak teljesen sötétben érdemes erre odafigyelni, hanem szürkületben, vagy akár nappal is. Ha jól láthatóak vagyunk mások számára, az sok balesetet előzhet meg!

Hagyjunk időt a bemelegítésre!

Kezdetnek egy könnyed séta a mi szervezetünket is felkészíti az aktivitásra, az eb pedig könnyíthet magán, körbeszimatolhatja, amit szeretne, így jobban tud majd figyelni ránk.

Csatlakozzunk csoportokhoz, ha úgy tetszik!

Egyre többen látják meg a kutyás edzés jó oldalát, ami nagyobb társaságban talán még motiválóbb. Egy jól szocializált kedvenc is imádni fogja a fajtársakkal való közös tréninget. Ha nem rajongunk annyira a futásért, a lehetőségek között szerepelhet az agility, dog dancing, canicross, frizbizés vagy más kutyás sportok.

Legyen nálunk friss, tiszta víz!

A magunk és a kutyánk számára is!

A változatosság gyönyörködtet!

Érdemes többféle mozgásformát is napirendre tűzni, hogy ne legyen egyhangú és át tudjuk mozgatni minden porcikánkat!

Ha sikerül a közös testmozgást beépíteni a hétköznapokba, magunknak is kedvencünknek is jót teszünk! Kitartás!

Miért eszik ürüléket a kutyám?

Galambok foglalták el a diák lakását a távollétében