in

Ezért fontos fertőtleníteni a macskakarmolást!

Macskakarmolást beszerezni nem nehéz.
Az éles karmú cicusok szándékosan vagy akár véletlenül is okozhatnak sérülést. Lehet, hogy vadásznak ránk, valami nem tetszik nekik, vagy épp a játék hevében karmolnak meg. Ezek legtöbbször csak felületi karcolások, de mégis fertőtlenítést igényelnek!

A macska körme alatt ugyanis meglapulhat a Bartonella henselae nevű baktérium, ami eredetileg a nyálában tenyészik. Harapásával és saját maga nyalogatása által akár karmolásával is megbetegítheti az embert. Ezt messziről nem látható, ugyanis a cicusoknak nem okoz tüneteket, és leginkább a bolhák hordozzák a macskák között, de az ember számára fájdalmas tapasztalat lehet.

Először a karmolás környékén jelentkezik általában egy apró kis dudor, ami nem látszik különbnek egy rovarcsípésnél. Így nem is foglalkoznak vele különösebben. Majd hetek múlva, amikor a karmolásról már meg is feledkezik az ember és az jó eséllyel be is gyógyult, általában a karmoláshoz legközelebb eső nyirokcsomó kezd begyulladni. Ez az apró duzzanattól kezdve a hatalmas, vöröses lila, forró gyulladt csomóig terjedhet. Ezt kísérheti hőemelkedés, láz, étvágytalanság, fejfájás, kiütés, torokfájás és általános rossz közérzet is, de nem törvényszerű módon. Sok kisgyermeknél enyhe lefolyású, szinte észrevétlen, míg ritka esetben súlyos gyulladásokat generál a szervezetben, nem kímélve a létfontosságú szerveket sem. Az orvosok nehezen azonosítják a köznapi nyelven macskakarmolás betegséget. Előfordulhat, hogy magától is elmúlik és le tudja győzni az immunrendszer, de antibiotikumos kezelést is igényelhet.

Emberről emberre nem terjed, csak a cicák karmolása és harapása révén juthat a szervezetünkbe, ezért fontos az apróbb sérülések fertőtlenítése is!

Ilyen egy “macskám lesz”-kezdőcsomag

Kecske tartja rettegésben a szomszédságot