Az egész világon, így hazánkban is az éghajlatváltozás korát éljük.

A melegebb hőmérsékletek és egyéb tényezők következtében megnőtt a külső élősködők száma és így a vektorok által terjesztett fertőző betegségek előfordulási gyakorisága is, melyek veszélyeztetik háziállatainkat. Ezek között akadnak zoonózisok is, melyek a kisállataink mellett a mi egészségünket is fenyegetik. A Gondoskodó hetek kezdeményezés 25 állatorvos segítségével országszerte hívja fel a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok, a paraziták elleni védelem és a vakcinázás fontosságára. Hiszen mindannyian kapcsolódunk egymáshoz, emberi jóllétünk szorosan összefonódik az állatok egészségével és környezetünkkel, amit megosztunk egymással.

Miért nő a veszély?

A külső paraziták, mint a bolhák és a kullancsok száma több tényező következtében növekedett meg. Az emberi és állati populációk növekedése a külső paraziták és a velük együtt élő kórokozók javát szolgálja. A gazdaszervezetek bősége egyre több parazitát eredményez. Továbbá, a mesterséges szelekció és tenyésztés révén az ember csökkentette az állatok ellenálló képességét bizonyos külső parazitákkal szemben. Például a vastag szőrzet megnehezítette a külső paraziták számára, hogy elérjék a bőrt. A rövidebb szőrzetű egyedek és fajták előnyben részesítésével megkönnyítettük a külső parazita dolgát. Az állatok új területekre történő betelepítésével az ember akaratlanul olyan parazitáknak tette ki őket, amelyek ellen az újonnan érkezők egyáltalán nem tudtak védekezni. Egy további döntő tényező, mely számukat jelentősen megnövelte: az éghajlatváltozás. A külső paraziták nagyobb valószínűséggel alkalmazkodnak az évszakváltozás által rájuk gyakorolt negatív hatásokhoz. Ráadásul, az éghajlatváltozás néhány következménye, mint például a hőmérséklet emelkedése valójában pozitív hatással van rájuk. A melegebb hőmérséklet hosszabb aktivitást és bizonyos paraziták megjelenését jelenti az egyébként szokatlan helyeken.

Végső soron pedig modern otthonaink és házaink tökéletes élőhelyet biztosítanak a külső parazitáknak. A gondosan ellenőrzött körülmények (hőmérséklet, páratartalom, világítás) és a megfelelő gazdaszervezetek (háziállatok és emberek) folyamatos ellátása lehetővé teszi a külső paraziták számára, hogy ne csak boldoguljanak, hanem remekeljenek a világ olyan helyein, ahol egyébként a semmibe tűnnének.

Miért kell védekeznünk?

A külső paraziták olyan közvetlen károkat okoznak, mint a vérveszteség, bőrgyulladás, légynyüvesség, toxikus és allergiás reakciók és az önsebzés. Közvetett káros hatásuk azonban valószínűleg még fontosabb, hiszen számos kórokozó vektoraként lépnek fel. Ezek a kórokozók lehetnek protozoonok, baktériumok, vírusok, galandférgek vagy fonalférgek.

Egy magyar kutatásból kiderült, hogy hazánkban egyre több az akár halálos betegséget okozó kórokozóval fertőzött kullancs. Csípésük kisállataink esetében a többi között anaplazmózishoz, babéziózishoz, Lyme-kórhoz, vérzéses kullancslázhoz vezethet. Amennyiben egy kullancs szervezetében egyszerre többféle kórokozó van jelen, akkor akár egyetlen vérszívás is kevert fertőzések kialakulását eredményezheti.

A zoonózisos megbetegedések, vagyis azok, melyek az emberre is fenyegetést jelentenek, egyre növekvő, ám gyakran alábecsült veszélyt jelentenek az egészségre világszerte. Ma több mint 150 zoonotikus potenciállal rendelkező betegség létezik. Némelyikük újonnan alakult ki, míg mások eddig is léteztek, de egyre gyakoribbak a földrajzi terjeszkedés és az állatok élőhelyének zsugorodása (például erdőirtás), valamint a denevérekkel és más vadállatokkal való érintkezés miatt.

A védekezés pillérei

Fontos észben tartanunk: a megelőzés mindig egyszerűbb, mint a kezelés (ha utóbbi egyáltalán rendelkezésre áll). A prevenció elemei: a paraziták elleni védelem, az oltások és a szűrővizsgálatok. Számtalan parazita elleni módszer létezik. A megfelelő kezeléssel nem csak kedvencünk egészségét biztosíthatjuk, de családunkat és otthonunkat is megvédhetjük a parazitafertőzéstől. Az állatorvos tudja leginkább, hogy kedvencünk egészségügyi állapota és életvitele alapján mely módszer a legalkalmasabb számára. Azt is tudnunk kell, hogy az éghajlatváltozás miatt manapság nem elég szezonálisan, a nyári hónapokban védekezni, hanem egész évben gondolni kell erre a felelősségre.

A vakcinák szintén kiemelkedő fontosságúak a megelőzés és védekezés szempontjából. A megfelelő oltási program illeszkedik kedvencünk életkörülményeihez és életviteléhez, számos betegségtől megóvhatjuk őket, és súlyos zoonózisok terjedését is megelőzhetjük. Az oltás a legideálisabb megelőzési forma, és életbevágó, hogy egyik fontos vakcináról se feledkezzünk meg.

Felelősségteljes állattartóként folyamatosan tájékozódjunk a kisállatunkat veszélyeztető betegségekről. De óvatosnak kell lennünk és csak megbízható forrásokra támaszkodhatunk. Nem mindig könnyű felismerni az álhíreket, így mindig kérdezzük állatorvosunkat.

A Gondoskodó hetek kezdeményezés azért jött létre, hogy a leghitelesebb forrásból, az állatorvosoktól kérdezhessenek a gazdik. Kérdezd állatorvosodat, hogy kedvenced egészségügyi állapota és életvitele alapján mely megelőző módszerek a legalkalmasabbak számára.