Szakemberek megvizsgálták az élősködők elleni szereket.

A NÉBIH szakemberei összesen 29 cicák számára árult rácsepegtető oldatot, ún. spot-on készítményt teszteltek. A tesztelt termékek között 23 hazai forgalomban is kapható, engedéllyel árusított szer volt, 6 pedig az internetről rendelhető, külföldi, hazai engedéllyel nem rendelkezett.

A labortesztek során a 23 itthon is engedélyezett szer közül 6-nál találtak problémát: nem tartalmazták a gyártó által feltüntetett hatóanyag mennyiséget. A 6 külföldről rendelt csepegtető a teszteken átment, azonban a hatóság minden gazdit óvva int ezek használatától, hiszen ezek haza forgalmazása nem engedélyezett, használatuk kockázata jelentős.

Macskák esetében is rendkívül fontos a külső élősködők (pl. bolhák, kullancsok) elleni védekezés. A megelőzés és kezelés érdekében használt állatgyógyászati termékeknek azonban megvannak a maguk kockázatai. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy legyenek körültekintőek a macskatartók állatgyógyászati készítmények vásárlásakor.

A macska spot-onok kedveltségi (kizárólag klasszikus vásárlói szempontokat figyelembe véve, úgy mint könnyű felbontás, csomagolás, illat, egyszerű használat) versenyében egyébként első helyen a Vectra Felis készítmény végzett. Második lett az Advocate rácsepegtető oldat, míg harmadikként az Effipro Duo termék zárt.

Forrás: portal.nebih.gov.hu