Eredetileg a portugál halászok munkáját segítették a mindennapokban.

Szívesen úsztak, őriztek, álltak az emberek szolgálatában. Rájuk lehetett bízni a kifogott halakat, kísérték a csónakokat, de kimentették a vízbeesőket is. Békés szimbiózisban éltek a halászokkal, míg a technika fejlődése és térnyerése kiszorította őket a segéd szerepéből.

Emiatt a fajta kétszer majdnem ki is pusztult a XX. század során, de az állatbarát amerikaiaknak és portugáloknak hála megmenekültek. A munkakutyából családi kedvenc lett, és egyre népszerűbbé vált a fajta. Igazán ismertek akkor lettek, amikor Barack Obama lett az Amerikai Egyesült Államok elnöke és magával vitte két portie-ját a Fehér Házba.

Barack Obama egyik kutyája, Bo

A portugál vízikutya a maga bohókásan bozontos külseje ellenére elég temperamentumos és önfejű eb hírében áll. Nagy szükség van a konzekvens nevelésére, hogy harmonikus kapcsolatot lehessen kialakítani vele. Nagyon intelligens és lojális, ráadásul nincsenek túl nagy igényei. Bár a szőrét sokan nyírják különböző fazonúra, azt se bánja, ha nincs trimmelve. Szüksége van a munkára, vagy annak híján feladatra vagy elfoglaltságra, hogy le legyen kötve a sok energiája. Alkalmas kutyás sportokra, mint a flyball, különböző agilityk vagy dogdance, de mentő- vagy keresőkutyaként is remekül beválik. Sok helyen terápiás kutyaként is nagy sikerrel alkalmazzák, hiszen kit nem derítene jobb kedvre egy ilyen kócos tünemény?

Forrás: wikipedia