in

Hidegben a kijárós macskákra is figyeljünk oda!

Az, hogy bundájuk van, még nem garancia arra, hogy nem viseli meg őket a zord idő.
A kijárós macskák is ki tudnak hűlni, főként ha hirtelen jön a hideg és nincs idejük vastag bundát növesztve alkalmazkodni, vagy kint felejtjük őket éjszakára. Mindegyikőjüknek szüksége van egy szélvédett, meleg, száraz helyre, ahová behúzódhatnak. Ha kiszöknek, igyekezzünk hamar megtalálni őket, mert a hipotermia veszélye leselkedik rájuk.

A hipotermia a szervezet extrém mértékű lehűlése, amit a huzamosabb ideig hidegben tartózkodás okozhat, illetve, ha az állat bundája átvizesedett a csípős időben.

A macska normális testhőmérseklete 38-39 Celsius-fok között mozog, 37,5 fok alatt kezd kihűlni, 35 fok esetén a helyzet súlyossá válik.

A kihűlés tünetei között szerepel az erős reszketés, mely hirtelen szűnik meg, az aluszékonyság, gyengeség, levertség. Ilyenkor az állat szőre és bőre tapintásra is hideg, a pupillája kitágul és az íny, illetve a szemhéj alsó része elkezd sápadni vagy kékülni. A mozgás nehezére esik, a szívverése és a légzése lassul. Ha nem kap segítséget, a légzése egyre nehézkesebbé válik, először bódult állapotba kerül, majd kómába esik, végül elpusztul.

Mi a teendő, ha átfázott cicát találunk?

Azonnal vigyük meleg helyiségbe, ha szükséges, a bundáját szárítsuk meg, és meleg takaróval, pokróccal kezdjük lassan felmelegíteni. Lehetőség szerint ellenőrizzük a testhőmérsékletét, 35 fok alatt azonnal induljunk vele az állatorvoshoz! Ha nem ennyire vészes a helyzet, akkor is folytatni kell a melegítést, amit hőmérővel rendszeresen ellenőrizzünk is. Ha a cica jól van és visszanyerte a normális testhőjét, akkor is érdemes egy állatorvosi ellenőrzést beiktatni, hogy nem-e tett kárt a hipotermia a szervezetében.

Miért tojnak a tyúkok szinte naponta tojást?

Íme a leghíresebb festők és macskáik