in ,

Mi az a fordított tüsszentés a háziállatoknál?

Leggyakrabban kutyáknál fordul elő, de macskákat is érinthet.
A fordított tüsszentés elég ijesztőnek tűnhet, hiszen ilyenkor az állat általában megmerevedett mancsokkal, fejet lehajtva görnyedten áll, ül vagy esetleg fekszik, miközben erőteljes szipogásra vagy fuldoklásra emlékeztető hangokat ad.

Sokszor a szájukat is hátrahúzzák, olykor grimaszolnak. Míg az orrjáratok irritációja esetén a kutyák és a macskák, ahogy mi is, tüsszentéssel, azaz a levegő hirtelen kifele irányuló lökésével szabadulnak meg az irritáló anyagoktól, ebben az esetben az orrüregek mögött és a lágyszájpad feletti terület irritációjától a levegő nagy mennyiségű, már-már görcsös beszívásával próbálnak szabadulni.

Vannak kutyák, amelyek békésen viselnek egy-egy ilyen rohamot, míg mások kétségbeesetten kezdenek fel-alá járkálni közben.

A kiváltó okok között szerepelhet, ha az állat szaglászás közben beszippant valamit (szőrt, port, pollent stb.), evés-ivás közben félrenyel, allergiás valamire, túl szoros a nyakörve, ideges vagy izgatott valamiért, illetve légúti betegségben szenved.

Legtöbb esetben egy ártalmatlan jelenségről van szó, amihez elég, ha nyugodtak maradunk és megnyugtatjuk a kedvencünket is, ha kétségbeesettnek tűnik. Viszont ha gyakori, ha rendszeressé válik és/vagy véres vagy sárgás, zöldes orrváladék vagy köpet kíséri, akkor feltétlenül keressük fel vele az állatorvost!

Hatvan kilométert tett meg a kutyus, hogy hazataláljon

Miért tojnak a tyúkok szinte naponta tojást?