in

Íme a leghíresebb festők és macskáik

Sok művész múzsái között szerepelnek a cicák.
Voltak, akik művészetében is megjelentek a macskák, míg mások alkotás közben vagy a szünetekben dédelgették imádott kedvencüket. Híres festőket és cicáikat mutatjuk most be:

Salvador Dali és Babou

A szürrealizmus legendás alakja egy Babou nevű ocelotot imádott. Annyira szerette az állatot, hogy pórázon sétáltatva mindenhova magával vitte. Az éttermi látogatásaikért nem mindenki volt oda, de Dali azzal védte a kedvencét, hogy ő egy hétköznapi macska, akinek op-art stílusban festette be a bundáját.

Henri Matisse és macskái, Minouche és Coussi

Az impresszionizmus és a fauvizmus kiemelkedő képviselője élete utolsó évtizedében rákban szenvedett. A betegség ágyba és tolószékbe kényszerítette, de cicái vigaszt nyújtottak a nehéz időkben, támogatták az alkotásban a férfit.

Pablo Picasso és Minou

A legismertebb avantgárd művész a kék korszakában párizsi otthonába fogadott be egy sziámi macskát, akit Minou névre keresztelt el. A festés és írás mellett sok időt szentelt a cica dédelgetésének is.

Gustav Klimt és Katze

A szecessziós stílus legismertebb osztrák képviselőjének Katze volt a kedvence, ami egyszerűen macskát jelent. Festményei főszerepében mindig a nők álltak, de a hétköznapjaiban a cica is jelentős szerepet játszott.

Andy Warhol és Sam

A pop-art egyik központi figurája egyszerűen imádta a macskákat. Nem akarta, hogy Hester nevű kedvence macskabarátok nélkül nőjön fel, így hazavitte Samet. Ő volt az első Sam, majd utána sok másik is követte ugyanezzel a névvel, így nőtt a cicáinak száma 25-re. Erről egy művészeti albumot is készített 25 Cats Name Sam and One Blue Pussy (25 Sam nevű macska meg egy kék cica) címmel.

Forrás: Daily Art Magazine

Hidegben a kijárós macskákra is figyeljünk oda!

Valóban veszélyes a csokoládé a kutyákra?