A tekintélyt parancsoló észak-kínai leopárd már a vendégek számára is látható.

Coolio 2018 őszén született és idén júniusban költözött Nagyerdőbe a dániai Ree Park Safariból az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretén belül. Korábban az ő apja született nálunk és került a dániai Ebeltoft állatkertbe.

A leopárdok között igen nagyméretűnek számító fajta, aminek szőrzete is dúsabb a társainál, a kihalás szélén került a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listájára. Az élőhelyük felaprózódása és megszűnése, illetve az orvvadászat jelentette és jelenti a legnagyobb veszélyt számukra. Jelenleg nagyjából 2500 példány él a vadonban és 49 világszerte állatkertekben, akik közül egy hím most már nálunk éli a mindennapjait. A remények szerint idővel majd kap egy párt is, hogy a tenyészprogram keretén belül újabb kis leopárdokkal gazdagítsák a világot.

A téli párzási időszakon és a kölykök felnevelésén kívül egyébként magányosan élnek, igen territoriális állatok. Főként nagyvadakat esznek, mint a vaddisznó vagy szarvas, de a rágcsálókat és madarakat is szívesen fogyasztják.

Akinek lehetősége van, feltétlenül nézze meg őt élőben is!

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark