in

Hogyan védjük meg bútorainkat a macskakaparástól?

A karomélesítés a macskák életének a része, ha örülünk neki, ha nem.
Ezt sokszor a bútoraink bánják. De vajon hogyan vehetjük elejét a szaggatott foteleknek és mintázott komódoknak?

Először is meg kell értenünk, hogy a macskáknak szükségük van a kaparásra. Egyrészt ezzel tartják karban a karmaikat, másrészt ezzel a mozdulatsorral jelölgetik meg a territóriumukat a mancspárnáikban található illatmirigyek segítségével. Szóval mindenképp fogják csinálni, csak nem mindegy, hogy hol.

A kijárós cicák jobb esetben ezt elrendezik a természet lágy ölén, így nem kell a berendezés miatt aggódnunk.

A szobacicáknál már kicsit nehezebb a helyzet, de nem lehetetlen! Kimondottan nekik készített kaparófákat lehet vásárolni, amit kis szerencsével magától használni kezdenek a bútorok helyett. Az is előfordulhat azonban, hogy a csomagolása, maga a kartondoboz jobban fogja érdekelni a kaparófánál, és esze ágában sincs azt rendeltetésszerűen használni.

Ilyenkor érdemes tanítással próbálkozni, hátha csak még nem jött rá, hogy milyen hasznos kis tárgy is az. Ha macskamentát, macskagyökeret lógatunk a kaparófára, vagy ha a mancsát megfogva egy kicsit ‘összekenjük az illatával’ a kaparófát, lehet, hogy csalogatóbb lesz számára, és a továbbiakban használja. Ezzel egyidőben érdemes a bútoros próbálkozásainak is elejét venni és rászólni.

A különféle játékok, a szórakoztatása és a falra szerelhető kefe is segíthet, hogy mással foglalja el magát a szekrények rongálása helyett.

Sok sikert és persze türelmet!

A kiképzett macska rácáfol a sztereotípiákra

Szerető otthont keres a csivava, ahol mindent és mindenkit kedvére gyűlölhet