A dehidratáció a kutyák számára is veszélyes, ezért fontos ismernünk a tüneteit!

Az ő szerveztük is 80%-ban vízből épül fel, ezért mindig gondoskodnunk kell elegendő vízről számukra. Ez napi szinten nagyjából 40-60 ml vizet jelent testsúlykilogrammonként, de ez a körülmények függvényében változhat. Egy a melegben sokat futkározó kutya vízigénye értelemszerűen megnövekedhet a hűvös szobában fekvőével szemben.

Milyen tünetei vannak a kiszáradásnak?

Kezdetben megjelenik az étvágytalanság és letargia. Száraz orr és fogíny. Árulkodó a túlzott lihegés is. A dehidratáltság előrehaladtával a szemek beesnek, a bőr elveszti a rugalmasságát. A vizelet sűrűbbé és sötétebbé válik, mígnem elmarad. Elkezdhet az állat gyorsan fogyni is, elmegy a kedve mindentől, gyorsul a pulzusa, majd teljesen legyengül. Kezeletlenül könnyen bele is pusztulhat a szomjúságba.

Bár az enyhe kiszáradás nem olyan látványos, mint amikor súlyossá válik, érdemes rendszeresen ellenőrizni az állat hidratáltságát:

Ha a kutya bőrét a nyak hátsó részén gyengéden megemelve, majd elengedve a bőr nem egyből húzódik vissza az eredeti állapotába, akkor gyanakodhatunk, hogy nincs elegendő víz az állat szervezetében.

Függetlenül a kiváltó októl, a helyzet súlyosságától, mindenképp az elvesztett folyadékmennyiség visszapótlása, az elektrolit-háztartás egyensúlyának helyreállítása a cél. Ezt enyhe esetben, ha kap vizet a kutya, maga is megoldja jobb esetben, súlyosabb kiszáradásnál azonban feltétlenül keressünk fel állatorvost!

A kiszáradás megelőzhető, ha az alábbi dolgokra odafigyelünk:

  • Mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss víz! (Kirándulásra is vigyünk magunkkal!)
  • Ne adjunk neki túl sós ételeket!
  • Legyen mindig lehetősége árnyékba húzódni!
  • Adjunk neki magasabb nedvességtartalmú táplálékot is!

Forrás: Vetted