Angela.

Futótűzként söpört végig az interneten az a felvétel, amelyen a kínai Hangzhou állatkertben egy maláj medve két lábra állva integet.

A videón a medve furán viselkedik, mintha egy ember lenne.

Sokan úgy vélik, hogy egy jelmezbe bújt ’helyettes’ látható a felvételeken, mintha a ruha is nagy lenne rá, a mozdulatai pedig különösen érdekesek. A vita odáig fajult, hogy az állatkert egy nyilatkozatban jelezte: IGAZI maláj medve van a kifutókban, amely szokott a hátsó lábaira állni, például ha valamit jobban akar látni. A szakemberek elejét vették a bizarr találgatásoknak, hangsúlyozva, hogy nem minden medve hatalmas behemót.

Azóta kiderült, hogy a maci neve Angela.

A maláj medve (Helarctos malayanus) a legkisebb medvefaj, 1,2-,5 méter magas és mindössze 27-80 kg. Bundája fekete, rajta a trópusi medvékre jellemző U alakú folttal, ami azonban esetükben narancssárga (emiatt napmedvének is nevezik).

Ázsia déli területein él, alacsonyan fekvő trópusi esőerdőkben. Rövid, de sűrű bundája és kis termete egyaránt a trópusi élőhelyhez való alkalmazkodását mutatja. Nagyon ügyesen mászik fákra, de a járása a földön kissé esetlennek tűnik, mind a négy lábfejét elfordítja menet közben. A legtöbb medvéhez hasonlóan, ez a faj is mindenevő, ám nagy mennyiségben fogyaszt növényi táplálékot is. Kis termete ellenére tud vad is lenni, kiszámíthatatlanul viselkedni. Magányosan él, az állatkertben akár 24 évet is elérheti az élettartama.

Sajnos a maláj medvét több tényező veszélyezteti, mindenekelőtt a hagyományos kínai orvoslás, ami a maláj medve testrészeinek gyógyító erőt tulajdonít, mindez a kíméletlen vadászatába torkollott. Nem ritkán házikedvencként is tartják és a húsát is fogyasztják. Az élőhelyének elvesztése szintén jelentős probléma, mindezek együtt oda vezettek, hogy ma már a maláj medve számít az egyik legveszélyeztetettebb medvefajnak. Az biztos, hogy a mostani felhajtás körülötte segít abban, hogy felhívja a figyelmet a különös medvére.

Jelmezes ember vagy igazi maci van a felvételen: Te mit gondolsz?

Forrás: www.unilad.com

A kiemelt kép illusztráció.