in

Így táplálja a kanca a kiscsikót

Tejtermelés, szoptatás.
A kanca csecse kicsi, egyszerre kevés tejet termel, ezért gyakran kell ürülnie, hogy elegendő tejhez jusson a csikó. Ha állandóan a kanca alatt, szabadon van a csikó, akkor sokszor szopik. Vigyázni csak arra kell, hogyha a kanca dolgozik és a csikó nem követheti anyját a munkába, a kanca gyakran térjen haza szoptatni – nem csak egyszer-kétszer fél nap alatt. Arra is ügyeljünk, hogy a munkában felhevült kanca nagyon felszaporodott tejét ne fogyassza mohón az éhes csikó, mert hasmenést, kólikát kaphat, hanem ilyenkor a félig kifejt csecset engedjük szopni.

Az egyhetes csikó előbb percekre, de hamarosan egy-két órára is a szabadban lehet az anyjával munkavégzés alkalmával. Csak az első kivezetéskor kell ügyelni, hogy az anyja mellett maradjon, mert az erős fény és a szokatlan környezet ijesztően hat rá. A szabad levegőhöz szokott csikó egyhónapos kora után akár egész napra követheti anyját a munkában. Hosszú utat tud bejárni a kiscsikó naponta és ez egyáltalán nem hátrányos, sőt előnyös a fejlődésére.

A kiscsikó a 2-3. héttől már belekóstol anyja abrakjába, szénájába, sőt a lótrágyából is majszolgat. Ez utóbbinak élettani magyarázata és fontossága van, vitamint és hasznos baktériumokat vesz fel így a csikó.

Az egyhónapos csikó részére alakítsunk ki külön abrakoló- és szénázóhelyet, ahová az anyja nem mehet be. Ha ezt nem tesszük, akkor a mohó kancák felfalják a csikók jó abrakját és szénáját. Az elkülönített helyet igen sokféleképpen lehet kiképezni. Nagy ménesekben karámmal elkerített csikóóvodát alakítanak ki, amelynek függőleges oszlopai között csak a csikó tud bebújni.

Az állásában lekötött kancák csikói az istálló egyik félreeső helyén levő csikózabolóhoz, szénázóhoz szabadon mehessenek – arra viszont ügyeljünk, hogy a kancák ki- és bevezetéskor a csikók abrakját ne habzsolják fel. A csikózabolóhoz úgy szoktathatjuk a csikót, hogy kevés cukrot teszünk eleinte a zab közé. Későbbiekben erre már nincs szükség.

Dr. Ócsag Imre: A gazdasági ló (Gazda Kiadó)

Dámalovagláshoz ilyen elegáns öltözék illik

Hogyan történik a fogatos lovak betanítása?