Ha az ember szeret kirándulni, előfordulhat, hogy szemtől szemben találkozik olyan állatokkal, amiket előtte csak állatkertben vagy vadasparkban látott.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi ilyenkor a teendő?

Az első és legkomolyabb szabály az, hogy az erdő az ő otthonuk, mi csak vendégek vagyunk ott! Viselkedjünk is ennek megfelelően! Mindannyiunk érdekében…

Azért persze az sem mindegy, hogy milyen állattal is találkozunk. Nézzünk egy kis instant erdei túlélőkalauzt:

Szarvas

Hatalmas, gyönyörű, tekintélyt parancsoló jószág. Igen veszélyes is tud lenni, főleg a párzási időszakban, ezért érdemes csak messziről csodálni. Ha mégis szembetalálkozol vele, akkor kerülni kell a hirtelen mozdulatokat! Ki kell kapcsolni a zenét, ne hergeld mobillal, vagy hangos zajokkal! Nem árt kerülni a sikítozást sem, mert ő is meg tud ijedni és akkor nem biztos, hogy a menekülést választja. Óvatosan, lassan, hátrálj ki előle, hogy megpróbáld meggyőzni, nem akarod háborgatni és bújj el egy fa mögé! Ha autóval találkozol vele, kapcsold le a harsány fényt és ne dudálj rá! Várd meg amíg szépen elballag! De mindenekelőtt vezess óvatosan! Mert nem szól mielőtt az útra lép…..

Vaddisznó

A szarvasnál ugyan kisebb, de korántsem veszélytelen állat. Ő leginkább a kicsikéi védelmében szokott kicsit ingerlékenyebb lenni. Ne próbáld meg lefutni, bár nem éppen zergetestű, igen gyorsan szalad! Szembeszállni vele megint csak nagyon rizikós vállalkozás, erős és a bőre nagyon vastag. A legjobb az, ha felfele próbálsz menekülni előle fára mászással. Ha nincs éppen olyan fa, amire fel tudnál pattanni, akkor bújj mögé és próbálj meg zajongani. A szarvassal ellentétben, őt lehet, hogy menekülésre készteti a hangerő.

Denevér

 

Lehet, hogy a vele való találkozáshoz még ki se kell menni az erdőbe, van esély arra is, hogy óvatlanul berepül az ablakon. Ilyenkor az ő is annyira pánikba esik, mint mi, szóval itt is a békés megoldás a legcélravezetőbb. Hagyjuk neki nyitva az ablakot és reménykedjünk, hogy kitalál. Ha mégsem, akkor sem kell seprűvel kergetni, egy vastagabb kesztyűvel meg lehet fogni és ki lehet rakni.

Madarak

Velük nem kell különösebb konfliktustól tartani, inkább elrepülnek, hogy elkerüljenek minket.

Cápa

Bár nálunk nemigen találkozunk vele sehol, mint érdekesség megemlíteném, mert egyszer még jól jöhet, hogy a kutatók szerint a legjobb módja, hogy megússzunk egy cápatámadást, ha nem esünk pánikba, hanem megpróbálunk nyugodtak maradni és amikor támadni készül, akkor nemes egyszerűséggel orrba verjük, vagy a szemébe nyúlunk.

Azért, ha lehet, jobb a békesség! Ha nem háborgatjuk őket, nagy valószínűséggel ők sem fognak minket!