Sokan egyenesen extázisba esnek tőle!

Egy ismerős kutya esetében gyakran tapasztalhatjuk, hogy szinte nekifutásból vágja hanyatt magát, mintha mutogatná, hogy simogassuk, vakarásszuk meg a pocakját. Csak erről lehet szó?

Két okból mutogatják a kutyák a hasukat. Az egyik, hogy kifejezzék az alárendeltségüket, ezzel mintegy megadják magukat, a másik, pedig valóban jelzés arra, hogy simizzük meg a pocit. Hogyan lehet különbséget tenni a kettő között?

A saját ártalmatlanságának bizonyítása miatt hanyatt fekvő kutya teste megfeszül, az izmai elég merevek. Kerüli a szemkontaktust, vagy maga elé bámul, vagy másfele néz, ajkai zártak, vagy nagyon élesen nyitottak, mintha vigyorogna. Ilyenkor érezhető rajta egy kis félelem, általában ugrásra kész.

Ezzel szemben a saját magát simogattatni vágyó kutyus nyugodt, ellazult, olykor vidáman izgatott. Szemei csillognak, sokszor békésen hunyorog is, ajkai közül könnyedén csúszik ki a nyelve is. Farka csóvál, vagy ernyedt.

Miért pont a pocak?

A has a kutyák legérzékenyebb része, ennek szabadon hagyása erős bizalmat feltételez a részükről. Az ok, amiért annyira szeretik, ha ott simogatják, nemes egyszerűséggel az, hogy jól esik nekik! Ott kevesebb a szőr, érzékenyebb terület, az érintés intenzívebben hat.

A babusgatás erősíti a kötődést, jó érzéssel tölti el az állatokat, de ne feledkezzünk meg arról, hogy nem mindegyiket! Ha magától nem kínálja fel a lehetőséget, ne erőltessük!