in

Miért gyűlölik annyira a macskák a vizet?

A fürdés gondolata még a legszelídebb cicát is képes fékevesztett vadmacskává változtatni.
Bár vannak kivételes példányok, akik szeretik a pancsolást, a többség mégis megborzong a vízbe mártózástól. Furcsa ez annak fényében, hogy termetesebb rokonaik, mint például a tigrisek, békésen úszkálnak a tavakban és lesnek prédára, a háziállatként tartott macskák pedig legfeljebb csak a csap környékén érzik magukat biztonságban.

Előszeretettel mancsolnak bele a pohár vizünkbe, vagy verik le a pultról azt, de a pocsolyák kikerülése és a kádfürdő megúszása már-már életcéljuk. Miért?

Azon túl, hogy a macskák ősei leginkább szárazföldekről származnak, ahol hírből sem ismerték a fürdőzés örömét, számos más oka is van a mélyről jövő gyűlöletnek.

Vizes lesz a bundája

Mivel a macska főként maga tisztogatja a bundáját érdes nyelve és mancsai segítségével, így másképp értelmezi a tisztaság fogalmát. A vizes szőr rettentően nyomasztóan hat rá, mert ránehezül, ami akadályozza a kecses, légies mozgásában. Ráadásul olyan érzéssel töltheti el, mint minket egy vizes sálban vagy vizes hajjal való közlekedés.

Nem tudja uralni a vizet

Amitől kiszolgáltatottá válik. Amíg a csapnál bohóckodva vagy egy tál víz fölött maga választhatja meg, hogy mennyit iszik, vagy mennyire vizezi össze magát, egy kádnyi víz fenyegető látványától elveszti a kontrollt, mivel közel sincs akkora ráhatása az eseményekre, mint szeretné.

Megérzi a vegyszereket

A macska szaglása sokkal kifinomultabb a miénkénél, így hamar megérzi a vízben található vegyszereket. Bizonyos mértékig nekünk is feltűnik a klór vagy a fémesség, a macska viszont gyakorlatilag mindent érez, ami számunkra érzékelhetetlen, és nem akarja magán tudni ezeket a szereket.

Rossz emlékei vannak

Elég egyetlen medencébe esés vagy bőrig ázás a macska élete során ahhoz, hogy örökre megutálja a vizet. Nem feltétlenül ismerjük a macskák múltját, és ez főként a kijárós macskákra igaz, így elképzelhető, hogy érte egyiket-másikat korábban a vízzel kapcsolatos valamilyen trauma.

Ha ismerjük a fenti lehetséges okokat, máris jobban megértjük, miért irtóznak a macskák annyira a víztől.

Forrás: Purina

Megelevenedett a hóember rémálma, felfalta az orrát egy nyuszi!

A kajmán nem kimondottan háziállat, de van, aki annak tartja