Ha a csikó egészségesen megszületett, akkor gondoskodnunk kell a megfelelő módon történő felneveléséről.

Az első napok

Az első időben – körülbelül hat hónapig – a kanca teje az alapvető táplálék. Különösen fontos az első néhány óra és nap, amikor az úgynevezett föcstejet veszi magához a csikó, ezzel az élethez elengedhetetlen ellenanyagokhoz is hozzájut a tápanyagokon túl.

A csikók normális viselkedése a kanca friss bélsarának fogyasztása is, amit nem szabad megakadályozni, mert ez saját emésztőrendszerük megfelelő bélflórájának kialakulásához szükséges.

A csikó óránként többször is szopik, egyszerre csak keveset, erre meg kell adni neki a lehetőséget. Amikor már idősebb, akkor meg lehet tenni, hogy néhány óráig nem jut a tejhez, mert az anyja dolgozik, de ez már csak pár hónapos korban javasolható.

A csikó két-három hetes korában elkezdi kóstolgatni a szénát és a zabot, hogy mire eljön a választás ideje, megfelelő mennyiségű takarmányt tudjon magához venni. Célszerű, hogy a fiatal állat bármikor hozzáférjen a zabhoz anélkül, hogy az anyja azt elenné előle. Kis helyen legyen a bejárat, ahol a csikó befér, a kanca nem. (De nem fém, és nem szögletes határokkal!)

A kanca viselkedése az ellés után

Fel kell készülni arra is, hogy a kanca viselkedése az ellést követően megváltozik. Jó kanca a csikóját még a kíváncsi szemek elől is védi, néha kifejezetten agresszív a többi lóval, és az emberrel is. (Az agresszív viselkedés természetesen nem kívánatos.)

Más – rosszabb – esetben előfordul, hogy a csikóval szemben agresszív. Ilyenkor nincs más megoldás, mint a kancát rábírni arra, hogy a csikót hagyja szopni.

Ilyen esetek rendszerint először ellő kancáknál fordulnak elő, és néhány nap, esetleg egy-két hét alatt a kanca a csikóját elfogadja, és normalizálódik a helyzet. Ha mégsem, akkor lehet a csikót dajkaságba adni, vagy mesterségesen nevelni, de mindkettő elég fáradságos és költséges. Ilyen esetben még egyszer meg lehet próbálni a kancát elletni, hiszen sokszor a második csikójával már „normálisan” viselkedik, de ha akkor sem, akkor ne ellessük, csak használjuk a lovat.

Amikor a kanca az emberrel lesz agresszív, az sem túl szerencsés helyzet, mert balesetveszélyessé válhat, és roppant nehézségeket okozhat, ha a csikót valamiért meg kell fogni (féregtelenítés, körmözés stb.).

A csikó ápolása

A csikókat már szopós korukban féregteleníteni kell, illetve néhány hónapos korban meg kell kezdeni a pata szabályozását, körmözését, különösen, ha az nem teljesen szabályos alakulású. Ilyen korban még sok (kisfokú!) rendellenesség könnyen szabályozható (például kisfokú meredekség vagy lapos pata-alakulás), ami később, az inak, ízületek előrehaladottabb fejlődési stádiumában már egyre nehezebb és a sántaság kockázatát rejti magában.

A választás ideje

A csikók választása 5-7 hónapos korban javasolt. Az ennél korábbi választást megsínyli a csikó, ennél tovább pedig (általában) az anyja úgysem hagyja szopni a csikóját, hanem elapaszt és a csikót elrúgja. Ezen kívül ekkor már elegendő mennyiségű táplálékot vesz magához a csikó, bár „megszokásból” szívesen szopik később is, ha van rá módja.

A választás legtörésmentesebb módja, ha a csikó marad a megszokott helyén, és az anyját visszük el tőle. Másik módszer, amikor a csikót visszük el az új helyre, ahol nevelni fogjuk.

Novotni Péter: Lótartás a családban (Gazda Kiadó)

Vélemény, hozzászólás?