Ha tehetnék, éjjel-nappal velünk lennének kedvenceink, de nem mindegy, hogy hogyan.

Nem minden kutya igényel ugyanannyi figyelmet, de honnan tudhatjuk, hogy nem elég, amennyit foglalkozunk vele? Ezek az intő jelek, amikre oda kell figyelni!

Indokolatlanul sokat alszik, kedvetlen, levert

Ha teljesen egészséges a kutya, mégis naphosszat csak alszik, nem érdeklődik semmi iránt, még a játékai sem hozzák lázba, lehet, hogy apátiába süllyedt, amiért nem foglalkozunk vele. Ehhez nem is kell távol lennünk, elég, ha állandóan csak a telefonunkat nyomkodjuk vagy másba feledkezünk bele. Egy közös séta sokat segíthet a helyzeten.

Rombolni kezd

Kukázik, lopkod, összetör, szétrág ezt-azt? Ez is sokszor az unalmának a jele. Ha nincs eléggé lefárasztva, nem foglalkoznak vele eleget, akkor jó eséllyel ő a környezetével fog foglalkozni, amivel nem mindig kíméletes, hogy felhívja magára a figyelmet.

Állandóan csak enne és hízni kezd

Na jó, gyakorlatilag minden kutya haspók, bármikor ennének. Viszont, ha ez végtelennek tűnik, és egyre dundibb, akkor kevés lehet számára a mozgás és a rá szánt figyelem.

Nem eszik

A másik véglet, hogy elutasítja az ételt. Ha a fizikai ok ki van zárva, akkor csak lelki eredetű lehet a probléma. Az együtt töltött minőségi idő visszahozhatja az étvágyát.

Túl hosszúak a karmai

Elegendő kemény felületen történő mozgással magától kopik a körme, ennek hiányában viszont túl hosszúra nő. Egészséges esetben a karmok nem érintik a talajt, amikor egyenes felületen áll, ha ezen túlnő akkor már vágást igényel. Ha nem vagyunk biztosak a hogyanban, akkor kérjük kutyakozmetikus vagy állatorvos segítségét!

A túl hosszúra nőtt karmok megnehezítik a járást és egyre komolyabb problémákat okoznak!

Nem fogad szót

A legtöbb kutya szeretne a gazdája kedvére tenni, de ha látványosan ignorálja a személyét és egyáltalán nem törődik a szavával, akkor vagy nem tudja még, hogyan kell “jó kutyának” lenni, vagy tudja, csak nem érdekli, mert nincs vele eleget foglalkozva.

Problémák a szobatisztasággal

Ha már korábban az volt, de időről-időre történnek balesetek, akkor húzódhat mögötte egészségügyi probléma, mint a felfázás például, de lehet csak nem vittük ki időben, vagy amolyan bosszúhadjárat a részéről, hogy olyat tesz, amivel tudja, hogy magára vonja a figyelmünket.

 

Vélemény, hozzászólás?