in

Így vigyázz a kutyádra tűzijáték idején!

A tűzijáték, petárda, mennydörgés még az amúgy végtelenül nyugodt kutyusokból is kiválthat pánikot. 
A számukra azonosíthatatlan robaj sokszor kelt szorongást vagy mindent felülíró félelmet bennük. A hangzavar bántja a fülüket és nem igazán értik mi ez, ezért nem árt felkészülni az ilyen esetekre. Nézzük mit tehetünk értük:

1. Hosszú séta

A fáradt kutya nyugodtabb kutya, ezért egy nagy sétát be lehet iktatni a csinnadratta előtt. A szilveszteri mulatságok tájékán ezt nem olyan egyszerű kivitelezni, de azért próbáld meg!

2. Megnyugtatás

Ennek legegyszerűbb módja, ha mi magunk nyugodtak maradunk és nem aggódunk azon, hogy mi lesz, ha kedvencünk pánikol. Nem javasolt úgy babusgatni, hogy azt pozitív visszajelzésként értékelje a rémületét illetően. Maradjon minden a megszokott szerint, esetleg hangosítsd jobban fel a tévét/zenét!

3. Biztonságba helyezés

A lakásban tartott kutyát egyértelműen bent vannak, de ilyenkor a kerti kutyákat is biztonságos, zárt térbe kell vinni. A kikötés nem biztonságos, egy halálra rémült kutya könnyen elszakíthatja a láncot vagy felkötheti magát! Lakás, szoba, garázs. Valami, ami hangszigeteltebb és megakadályozza a megszökést.

4. Társaság

Ne hagyd magára, ha fél!

5. Nyakörv

A legnagyobb óvatosság ellenére is előfordul, hogy a rettegő jószág valahogy meglép. Mindenképp legyen rajta nyakörv, biléta az elérhetőségeddel! A chip is segítség persze, de azt csak állatorvosnál lehet beolvastatni. Jobb, ha az első ember, aki megfogja, egyből fel is tud hívni!

6. Nyugtató

Ha nincs más megoldás, az állatorvosoktól lehet kérni kutyáknak szánt nyugtatót. Ez segíthet, hogy ne váljon önveszélyessé az ijedtség.

Vigyázzatok rájuk!

Itt vannak az okok, hogy miért ásnak a kutyák!

Itt a bizonyíték, hogy a kutya az ember legjobb barátja!