in

Ivartalanítási programot indított a NÉBIH

A márciusban indított akció főként a kis lélekszámú településekre koncentrál országszerte.
A nem kívánt szaporulatok elleni védekezés legbiztosabb módja az ivartalanítás, mégsem olyan népszerű még hazánkban, mint amennyire szükséges lenne. A becslések szerint az országban élő kutyusok nagyjából 10 százaléka ivartalanított, ami rettentően kevés, ennek következményeként a gazdátlan állatok száma viszont kiugróan sok.

A tavasszal indított programra fordított 50 millió forint mintegy 1400 eb ivartalanítását teszi lehetővé, jelen esetben főként szukákét. Szerencsére a lakosság is egyre inkább belátja, hogy mekkora szükség van ezekre az operációkra nem tenyésztésre szánt állatok esetén, mert sok megesett kutya kölykei végzik végül az utcán vagy különféle gyepmesteri telepeken. A műtéttel kapcsolatos tévhitek eloszlani látszanak, az ez irányú oktatásnak is egyre nagyobb figyelmet szentelnek.

Az akcióban résztvevő ebeket központilag jelölik ki, a beavatkozásokat megbízott állatorvosok végzik el a Magyar Állatorvosi Kamara Kisemlősök ivartalanításának szakmai ajánlása szerint. A program várhatóan 2021 végéig tart majd.

Ha minden évben egyre több és több figyelmet kap a nem kívánt szaporulatok megelőzése, talán egyszer elérjük, hogy ne legyen annyi kóbor kutya az országban.

Forrás: Nébih

 

A vécélehúzás megszállottja egy cica

Bűbájosak a nagyfülű kutyusok!