A 2017. április 27-én benyújtott, eredetileg az Állatvédelmi törvény módosításáról szóló javaslat szerint lehetséges.

Ez a Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, – aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke által benyújtott törvényjavaslat, aminek előadója Dr. Fazekas Sándor, fölművelésügyi miniszter, számos pontja okoz meglepetést.

“Az állatvédelmi feladatok pénzügyi fedezete” résznél kerül említésre a 42.§  több bekezdésében taglalt  évente beszedhető ebrendészeti hozzájárulás, aminek összegét  a “tartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat” állapítaná meg, ami “ebenként nem haladhatja meg a hatezer, veszélyes eb esetén a húszezer forintot.”

Ez alól kivételt képeznének, az:

“a) a magyar ebfajtának minősülő törzskönyvezett,

b) a mentő-, segítő vagy az Országos Magyar Vadászkamara által kiállított vadászkutya alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező,

c) a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott,

d) a veszélyes eb kivételével az ivartalanított,

e) az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi

szervezet gondozásában tartott, valamint

f) állatmenhely, ebrendészeti telep vagy állatvédelmi szervezet által örökbeadott eb”-ek.

A törvényjavaslatban szerepel, hogy az állatvédelmi civil szervezetek perindítási jogán is változtatnának, aminek eredménye kissé zavaros egyelőre. De úgy tűnik, a szabálytalanul kilőtt kutyákért folytatott küzdelem nehezedne még tovább.

Olyannyira vitatott ez a bizonyos  “Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról”  című törvényjavaslat (amit teljes terjedelmében el lehet olvasni itt), hogy a Magyar Állatvédők Országos Szervezete 2017. május 4. sajtóközleményben jelentette be, hogy tiltakozást szerveznek még a törvényjavaslat hatálybalépése előtt.

Erről hamarosan részleteket is elárulnak. Facebook oldalukon is lehet követni az eseményeket, illetve csatlakozni a felhíváshoz.

Szóval, hogy végül lesz e ebadó és a többi vagy nem, hamarosan kiderül.