Mindig meg tudnak lepni, mert rettentően intelligensek.

Eddig is tudtuk, hogy az ebek mennyire okosak és hűségesek, hiszen rengeteg feladatot bízhatunk rájuk. Ha kell, beteg embereknek segítenek, bombát keresnek, házat őriznek, mentenek, terelnek, szeretnek és vigyáznak ránk. Az odaadó szeretetük mögött azonban magukról sem feledkeznek meg, hajlandóak átverni is minket, hogy elérjék, amit akarnak.

Szembesültünk már azzal, amikor szegény kis kutyuli meghúzza a lábát, mi babusgatjuk, masszírozgatjuk és hamar meg is gyógyul. Ez a fájás azonban újra és újra megjelenik, amikor is újra megsajnáljuk, megint extra dögönyözést kap és csak az önfeledt futkározása közben kapcsolunk, hogy a fájdalma valószínűleg csak fantom volt. Ugyanez látható akkor is, amikor tele pocakkal néznek ránk az “éhezem” nézésükkel.

Nemrégiben tanulmány is született arról, hogy a kutyák vajon meg tudják-e téveszteni a gazdájukat; a válasz, igen!

A kísérlet során először azt tesztelték, hogy a kutyák a kolbászt vagy a jutalomfalatot szeretik-e jobban. Három dobozból kettő rejtett finomságot, egy üresen maradt. Ezek közül kellett kiválasztaniuk azt, amelyikben a kedvenc ételük lapult. A feladatot jól teljesítő ebek az egyik kísérletvezető nőtől jutalmul meg is kapták az áhított nasit, a másik hölgy viszont önző módon zsebre tette a kutyusok vágyott falatkáit. Ezután, amikor újra megkapták a kutyák parancsot, hogy mutassák meg a kedvenc ételüket, csak azt a személyt vezették oda a megfelelő dobozhoz, akitől aztán meg is kapták a falatot. Az önző személyt, aki nem adott nekik semmit, csak a kutyák ötöde vezette oda a jó dobozhoz.

Ez persze nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének odaadóak vagy szerethetőek, csak tudnunk kell, hogy főként a pocakjukért képesek sumákolni.