Talán mindannyian próbáltuk már a helyükbe képzelni magunkat.

Igazából fikció, hogy kitaláljuk valójában hogyan is látnak az állatok, de egyre több kutatás és tanulmány eredményeképpen talán közelebb kerülünk a valósághoz.

Mivel mi a saját szemünkön át látjuk a világot, így nem kaphatunk teljes képet az ő látásmódjukról, de a Home Advisor egy projekt keretében próbálja megmutatni az eddig ismert adatok alapján. A virtuális szobában egy kutya, egy macska, egy aranyhal, egy kaméleon, egy kígyó, egy pók és egy papagáj van.

A jobb láthatóság kedvéért itt vannak színekkel is kiemelve, hogy látható legyen az elhelyezkedésük.

Az ő szemszögükből így néz ki ugyanaz a szoba:

A kutya a dikromatikus látásának köszönhetően két elsődleges színből, sárgából és kékből álló színeket érzékeli. A vörös és a zöld között nem tud különbséget tenni, így pasztellárnyalatú, tengerparti hangulatú lesz az ő képe:

A macska szélesebb látótérrel rendelkezik nálunk, a színlátása pedig valahol a kutya és az ember között helyezkedik el. Messzire nem lát jól, de a mozgást távolabbról is kiszúrja. Éjjel viszont sokkal jobban látnunk nála.

Az aranyhal több színt lát nálunk, ráadásul az ultraibolya fényt is. A szemhéj és könnycsatorna nélküli szemével majdnem teljes 360 fokot lát be, a szemének gömbölydedsége pedig ellensúlyozza a víz torzító hatását, de az eredmény még így sem túl éles.

A kígyónak egyáltalán nem éles, viszont bizonyos fajoknak infravörös a látása. Ezek az állatok szinte hőtérkép módjára érzékelik a világot.

A pók, mondjuk egy tarantula hiába rendelkezik nyolc szemmel, egyáltalán nem lát jól, inkább a kis szőrős lábaival tájékozódik. A színeket viszont mégis érzékeli a kutatók szerint.

A papagáj látja az ultraviola fényt és az összes színt is, élénkebben, mint mi. Az ő széles látóköre tényleg színpompás.

A kaméleon szintén látja az ultraviola fényt, és sok-sok színt, viszont a kontraszt nem olyan erős. A látóköréből egyedül a tarkójánál esik ki egy kis rész.

Forrás: BoredPanda