Az, hogy a macskák vadásszák a kertben élő madarakat, természetes jelenség. Azonban néhány módszerrel tehetünk ellene és sikeresen mérsékelhetjük a veszteséget.

Leginkább májusban és június elején találkozhatunk otthon, a kertben vagy annak környékén az életre készülő madárfiókákkal és az őket féltő-gondosan vigyázó szüleikkel. Ez az időszak egybeesik a macskák legsikeresebb vadászidőszakával, hiszen a picinyke, még a világgal ismerkedő madarak remek zsákmányt jelentenek számukra.

A macskákba plántált ősi ösztönt nem tudjuk megváltoztatni, de a vadászat hatékonyságát és egy úttal a madarak túlélési esélyét növelhetjük.

Amit tehát tehetünk:

1. Bármennyire is nem tettük korábban, adjunk a cicánkra apró, de viszonylag hangos csengettyűvel felszerelt nyakörvet. Tapasztalataink szerint bundás barátaink viszonylag rövid idő alatt hozzászoknak új kiegészítőjükhöz. A madarak számára pedig már messziről jól hallható, észrevehető a ragadozó közeledése.

Fotó: www.telegraph.co.uk

2. Az előbbi megoldás egy továbbfejlesztett változata, ha maga a nyakörv is látványos, színes, nagyobb méretű – és csilingel. Ha a csengettyű nagyon zavaró számunkra, próbáljuk elhagyni, már a jól látható nyakörvvel is sokat teszünk a jó cél érdekében.

Fotó: www.birdsbesafe.com

Ha nyakörvet adunk a macskánkra, ne feledkezzünk meg arról, hogy az biztonságos legyen az állat számára, vagyis lehetőleg ne akadhasson bele semmibe, vagy ha mégis, a cica könnyen ki tudjon bújni belőle. (A készen kapható nyakörveken általában található egy rövidke rugalmas szakasz, amely épp ezt a célt szolgálja.)

3. A macskánkat költési időszakban lehetőleg csak este, már sötétedés után engedjük ki és még pirkadat előtt hívjuk vissza a lakásba. Az énekesmadarak sötétben leginkább mozdulatlanul a fészkükben tartózkodnak, ilyenkor kevésbé érdekesek a ragadozó macskák számára.

4. Sose engedjük útjára kedvencünket üres pocakkal. Törekedjünk arra, hogy jóllakottan hagyja el otthonunkat, ezzel is csökkentve a vadászkedv esélyét.

Ha minden óvintézkedésünk ellenére mégis sikerrel jár vadászkedvű cicánk, igyekezzünk közbeavatkozni, a madárkát lehetőleg még időben, sértetlenül elvenni tőle és szabadon engedni.

Vélemény, hozzászólás?