Azon kívül, hogy hihetetlenül jópofa a megjelenése, rendkívül hasznos is kertben!

A kertészek rémálmának számító csiga az indiai futókacsa egyik kedvenc eledele, így ő lehet a kártevő mentesítés legtermészetesebb kulcsfigurája.

Azért mielőtt rohannánk beszerezni a szárnyasokat, sok dolgot kell tudni róluk:

Szüksége van térre

Viszonylag nagy területre. Repülni nem tud, de szaladgálni igen, amit szeret is, szóval jó, ha van hol. Szüksége van fedélre a feje fölé és kerítésre, bár ez az igény a többi szárnyasra is igaz.

Élelem

A csigákat nagyon szereti, rovarokat is összeszed, de amellett szüksége van rendszeres takarmányozásra is. Imádja a friss zöldségeket, ezért kerítéssel, vagy magaságyásokkal tudjuk a veteményesünket megvédeni tőle.

Sok víz és még több víz

Mint az összes kacsa, imádnak pacsálni. De ez nem csak hobbi, hanem szükséglet. Kell egy nagyobb itató az iváshoz, és mert sok táplálékot beáztatnak, vagy a csigákat pl. lemossák maguknak. Továbbá egy úsztató, ami lehet akár egy leásott műanyag homokozóból is.  A szép kerti dísztó nem alkalmas úsztatónak, mert  a  növényeket hamar kicsipegetik, a vízbe piszkítanak és akaratlanul is kiszakíthatják a fóliát.

Barátok

Társas lény, nincs meg egyedül. Minimum kettő kell belőle, de inkább még több.

Zajok és szagok

Számolni kell azzal, hogy ezekből nem lesz hiány.

Ha mindezzel tisztában vagyunk és minden feltétel adott, összességében mókás, szép és hasznos lakói lehetnek kertünknek!

Forrás: wikipédia