Az amatőr madármegfigyelők kitesznek magukért.

Nem is csoda, hiszen a kolibrik a világ aprócska szárnyas csodái. A madarak közt egyedülálló módon percenként kétszáz szárnycsapással képesek egy helyben lebegni a levegőben, bravúros légi táncukkal elbűvölik az embereket. Repertoárjuk része a zuhanórepülés is, amivel a hímek magukra vonják a tojók figyelmét. Ekkor olyan terhelés éri a kis testüket, amitől a vadászpilóták már elájulnának.

Főként nektárral táplálkoznak és közben ők felelnek több ezer növényfaj beporzásáért Amerikában. Fehérjeigényük miatt azonban rovarokat is fogyasztanak a fecskék rokonai.

Gyenge fényviszonyok esetén a tollazatuk átlagos szürkés vagy feketés, de a napsugaraknak hála látványossá válnak a színek és a csillogás.

Mivel picikék és sok energiát emészt fel a repülésük, a folyamatos anyagcseréjük miatt rengeteget kell enniük. Lényegében hajnaltól estig táplálkoznak, majd éjszakára nyugovóra térnek egy biztonságos helyen, ahol a testhőjük nagyjából a felére csökken még úgy is, hogy a tollaik felborzolásával próbálják csökkenteni a hőveszteséget.

Az élelemhez jutásban segítenek nekik az elhivatott emberek, így készült el az etetős szemüveg is, amivel ez az amerikai férfi közelebbről is megnézheti a falatozó kismadarakat:

Forrás: BoredPanda, National Geographic

A nyitókép csak illusztráció!