A labrador retriever igazán jó választás, ha szeretnénk egy új családtagot. Sokoldalúsága és kedves természete remek családi kedvenccé teszi, de remekül megállja a helyét munkakutyaként is.

Nevével ellentétben nem a Labrador-félszigetről származik, hanem Új-Fundlandról , ahol vízszeretete és kiváló vadászkészsége nagyon népszerűvé tette a halászok körében.

Közepes termetűnek mondható a maga átlag 54-57 centiméteres marmagasságával és 30-40 kilójával. Megtalálható fekete, zsemleszínű, csoki barna és nagyon ritkán matt ezüst bundával.  Hivatalosan, csak az egyszínűt fogadják el ,mindenféle minta és foltok nélkül.

Barna szemeivel a legjegesebb szívet is felolvasztja.Rettentően intelligens, barátságos fajta.

Könnyen tartható, de persze nevelést igényel. Mozgásigénye neki is van, imád kirándulni vagy túrázni, de ha kell, képes egész nap a gazdája mellett feküdni. Nagyon emberközpontú, szereti a társaságot, a gyerekeket. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy megeszi a 2 éves kis totyogónkat. Türelme szinte végtelen, ha érzi, tartozik valakihez és szeretik.

Erős állkapcsa ellenére híres arról, hogy képes olyan óvatosan a szájában tartani egy tojást is, hogy azon karcolás sem esik.

A legtöbb labrador szereti a vizet, szeret úszni. Az apportírozás is legtöbbször veleszületett képesség. Ha mégsem, akkor könnyen tanítható rá. Nagyon játékos, szereti a mókát. Vidámsága megnyilvánulhat apró incselkedésekben, mondjuk, hogy nem hozza vissza a labdát, hanem csak elrohan vele, vagy eldugja mondjuk a cipőnk. Persze az engedelmességből sincs hiány, lehet, hogy azelőtt visszahozza az apporttárgyat, mielőtt szólni kéne neki.

Tanulékony, aminek a hatékonyságát pár finom falattal még tovább tudjuk fokozni, de ne essünk túlzásba, mert könnyen el is hízik.

Rettentően alkalmazkodó, odaadó és  készséges, ezért kiváló vakvezető, vagy terápiás kutya is lehet, de bármilyen kutatással, kereséssel, vadászattal kapcsolatos területen is remekül alkalmazható.

Az elhagyatott telepek őrzését viszont nem neki találták ki, igénye van az emberek közelségére.

Intelligenciája és remek természete csodás társsá teszi, aki őt választja nem fog csalódni!

Forrás: wikipédia